Meri-Lapin Järjestökeskus Silta
SOSTEkirjeTiedotteet

SOSTEkirje 24/2023

Luotu: 21.06.2023

Pääkirjoitus: Orpon hallitus tarjoaa järjestöille yhteistyötä

Viime viikolla julkistetussa Petteri Orpon hallitusohjelmassa on paljon myönteistä. Esimerkiksi näkymä yhteistyöstä kansalaisjärjestöjen kanssa on edeltäjiään vahvempi, ja toiveet vaikeasti työllistyvien auttamiseksi töihin ovat korkealla. Järjestöt tarttuvat yhteistyötarjoukseen mielellään.

Samaan aikaan me sosiaali- ja terveysjärjestöissä olemme monilta osin hallitusohjelman liitteistä ilmenevää julmaa leikkauspolitiikkaa vastaan. Emme usko sen olevan avain parempaan työllisyyteen, koska työllistymisen suurimmat esteet ovat osaamisen puute ja huono terveys.

Lisäksi Orpon hallitus on leikkaamassa sote-järjestöiltä joka neljännen euron vuodesta 2027 lähtien. Se on massiivinen isku vähäväkisten saamaan tukeen.

Hallitusohjelma: SOSTE: Orpon hallitus leikkaa köyhimmiltä ja pettää sopimuksen järjestöjen rahoituksesta

Petteri Orpon hallitusohjelma (pdf) nakertaa kaikista heikoimmassa asemassa elävien toimeentuloa leikkaamalla palveluita, perusturvaa ja viimesijaista toimeentulotukea sekä korottamalla asiakasmaksuja. Sosiaali- ja terveysjärjestöjen rahoitukseen kaavaillut leikkaukset vaarantavat katastrofaalisella tavalla järjestöjen tarjoaman tuen ja avun.

Lue lisää SOSTEn uutisesta

Ajankohtaista: Hyvinvointialueiden ja järjestöjen yhteistyökäytännöissä on vielä työtä

Hyvinvointialueet suhtautuvat järjestöyhteistyöhön myönteisesti, mutta käytännön yhteistyö vaatii vielä tekemistä. Näin voidaan tiivistää yhden havainnon järjestöjen hyvinvointialuekierrokselta. SOSTEn, alueiden järjestöjen ja Järjestöjen sote-muutostuen kierroksen tarkoituksena oli vahvistaa järjestöjen ja hyvinvointialueiden välistä keskusteluyhteyttä ja yhteistyötä sekä lisätä ymmärrystä järjestöjen toiminnasta.

Lue lisää kierroksen annista

Järjestöt hyvinvointialueilla – julkisen palvelutarjonnan lisänä vai osana?

A-klinikkasäätiön koordinoima Päihde- ja mielenterveysjärjestöjen tutkimusohjelma (MIPA 2.0) selvitti hyvinvointialueiden suunnitteluun osallistuneiden valmistelijoiden ja järjestötyöntekijöiden näkemyksiä siitä, mikä on järjestöjen rooli suhteessa julkisiin palveluihin ja vuonna 2023 aloittaneiden hyvinvointialueiden toimintaan. A-klinikkasäätiön tutkija Janne Hakala kertoo tuloksista SOSTEblogissa.

SOSTEkirje luettavissa täältä