Meri-Lapin Järjestökeskus Silta
Tiedotteet

Majakan uuden toiminnanjohtajan esittely

Heippa,

Olen toiminut Majakan ”puolikkaana” vs. toiminnanjohtajana joulukuun alusta ja siirtynyt tehtävään täydellä työajalla tammikuussa määräaikaisesti toukokuun loppuun saakka. Kiitollisena otan haasteen ja mahdollisuuden vastaan, vaikka kuten jo monessa yhteydessä olenkin ehtinyt kertomaan: edeltäjäni Annemarin suuria saappaita – koko 36 – en pysty koskaan omalla kokoa 35 olevalla poposellani täyttämään. Hänen tekemän huikean hyvän työn johdosta tämä vähän pienempikin täyttää saappaita toivottavasti kuitenkin tarpeellisen määrän. Nimeni on Tytti, koulutukseltani olen sosionomi, ikää on pian 45 vuotta ja asun pesueeni kanssa Kemissä. Seutukunta on tullut tutuksi siviilielämässä, mutta myös laajalti järjestö- ja luottamushenkilötehtävissä, joiden ansiosta uskon verkostoni olevan hyödyksi tehtävän hoitamisessa.

Majakalla on takanaan vaiherikkaat vuodet. Sinnikäs työ on tuottanut tulosta; järjestökeskuksen toiminnan jatkuminen on turvattu ja haasteista huolimatta on pystytty pysymään mukana menneillään oleviin muutoksiin reagoinnissa ja samanaikaisesti lisäämään tietoutta toiminnastamme yhdistysten keskuudessa sekä yhdessä toimijoiden kanssa etsimään entistäkin parempia keinoja auttaa yhdistyksiä heidän arjessaan. Moni yhdistystoimija antaa arvoa esimerkiksi Majakasta löytyville säilytystiloille, tietotiimin antamalle tuelle ja maksuttomille kokoontumistiloille sekä hienolle Hyvikki-yhteistyölle ja löytyneille uusille yhteistyökumppaneille.

Oma historiani yhdistysten parissa toimimisesta alkaa vuodesta 1992, jolloin minusta tuli Takajärven Nuorten klubin (TN-klubi) sihteeri. Olin tuolloin 14-vuotias eikä minulla ollut aavistustakaan yhdistystoiminnan saloista tai edes siitä, miten pöytäkirja laaditaan. Nyt, 30 vuotta myöhemmin kokemusta on karttunut eri rooleissa erilaisissa yhdistyksissä. Olen saanut olla mukana perustamassa yhdistyksiä, joutunut myös olemaan joitain lakkauttamassa. Olen saanut työskennellä yhdistysten palveluksessa ja toimia työnantajan roolissa. Hallitustyöskentelyssä kokemusta on monessa eri roolissa. Mukaan mahtuu laaja kirjo yhdistyksiä, jotka pääsääntöisesti ainakin paikallistasolla ovat olleet vapaaehtoistyöhön perustuvia.

Kokemuksesta huolimatta en ole tehtävässäni kaikkivoipa vaan monelta osin hyvinkin vihreä. Pääsääntöisesti niissä yhdistyksissä, joissa olen ollut tai olen mukana, on työskennelty lasten, nuorten, perheiden ja vähävaraisten tilanteen edistämiseksi. Nämä yhdistykset ovat tietysti hyvin pieni osa koko kenttää. Suurena haasteena lisäksi ovat yhteiskunnalliset muutokset kuten hyvinvointialueiden toiminnan alkaminen ja sen myötä tapahtuva kuntien toiminnan muuttuminen. Missä on jatkossa minkäkin yhdistyksen kotipesä, mistä avustusta haetaan ja miten tieto näistä asioista saadaan jalkautettua yhdistysten arkeen? Tuleeko yhdistyksille lisävelvoitteita ja onhan tarpeellinen tuki helposti saatavilla? Vastauksia etsitään, toimintamalleja luodaan kuumeisesti ja onneksi ruohonjuuritason toimijoita kuullaan myös.

Tämän vuoden toimintasuunnitelmassamme olemme lupautuneet erityisesti keskittymään järjestökentän yhteistyöhön ja uusiin tekemisen tapoihin. Uusina asioina mm. luomme vuoden aikana vapaaehtoistyön resurssipankin sekä liitymme pikimmiten lähellä.fi -sivuston ydintoimijaksi sekä autamme teitä hyödyntämään sivustoa.

Vapaaehtoistyön merkitys omassa elämässäni on ja on ollut suuri. Se on tuonut sisältöä elämään ja antanut työyhteisön puuttuessa erilaisia yhteisöjä, ystävyyssuhteitakin. Auttamisesta ja yhteisestä tekemisestä saa voimavaroja ja itsetuntoonkin sillä on ollut iso vaikutus. Lamavuosina hassun ammatinvalinnan tehnyt nuori ei ollut tarpeellinen työmarkkinoilla, joten minua vapaaehtoistyön tekeminen on kannatellut ja opettanut konkreettisesti vuosien varrella valtavasti ennen kuin uuden tutkinnon myötä ovet työelämään lopulta avautuivat.

Tiedän, että teistä moni jakaa tunteen siitä, että vapaaehtoistyöllä on ollut henkilökohtainen merkitys, jossa saldo on plussan puolella. Jotta se siellä pysyykin, on konkreettista tukea yhdistyksen arkeen, tukea haasteisiin muutosten keskellä ja laaja piiri eri toimijoita tavoitettavissa Majakasta ja Majakan verkostosta. Kaikki kysymykset ja ehdotukset ovat esittämisen arvoisia. Pidetään yhteyttä 😊

Tytti Kumpulainen
Toiminnanjohtaja
+358 50 475 4340
tytti.kumpulainen@pyt.fi