Meri-Lapin Järjestökeskus Silta
SOSTEkirjeTiedotteet

SOSTEkirje 2/2023

Pääkirjoitus: Kohti rahapelilisenssejä?

Loppiaisviikolla uutisoitiin sisäministeriön asettamasta selvityshankkeesta, jossa selvitetään, mitä merkitsisi siirtyminen nykyisestä yksinoikeusjärjestelmästä lisenssipohjaiseen järjestelmään digitaalisessa rahapelaamisessa. Selvitys on tärkeä. Käytännössä monopoli on jo murtunut, kun Veikkauksen markkinaosuus nettipeleissä on vain puolet. Suuri osa pelihaitoista kertyy nyt sellaisesta pelaamisesta, joka ei ole ilmiötä aika haluttomasti ja ponnettomasti tarkastelevan Poliisihallituksen eikä minkään muunkaan viranomaisen kontrollissa. Mahdolliset muutokset pitää valmistella huolella ja selvitys tehdä avoimin mielin, eikä niin että lopputulos on jo valmiina ennen työn aloittamista.

Eduskuntavaalit 2.4.2023: Seuraa puoluejohdon vaalipaneelia järjestöjen tulevaisuudesta tänään 18.1. kello 9.30–11

Paneelissa keskustellaan siitä, miten puolueet aikovat edistää kansalaisjärjestöjen toimintaedellytyksiä tulevassa hallitusohjelmassa. Keskustelemassa muun muassa Heikki Autto (kok.), Kike Elomaa (ps.), Hanna Holopainen (vihr.), Riikka Pakarinen (kesk.) ja Antton Rönnholm (sd.). Paneelin järjestävät Olympiakomitea, SOSTE, Allianssi ja KULTA ry, ja se pidetään Järjestöjohdon foorumin yhteydessä.

Lue lisää ja seuraa keskustelua

SOSTE kerää jäseniltään tietoa vaikuttamistyön tueksi

Kevään aikana on tärkeää, että me järjestöt vaikutamme yhdessä eduskuntavaaleissa käytävään keskusteluun ja myös seuraavaan hallitusohjelmaan. Vaikuttamisen pohjaksi SOSTE kerää jäsenjärjestöiltään tietoa järjestöjen ennaltaehkäisevästä työstä sekä tavoista, joilla julkisia palveluita voitaisiin toteuttaa kustannustehokkaammin. Kokoamme yhteen järjestöjen työn onnistumisia sekä esimerkkejä palveluista ja toimenpiteistä, jotka edistävät hyvinvointia ja terveyttä ja joiden ennaltaehkäisevä luonne säästää julkisia sote-kustannuksia. Lue lisää ja vastaa kyselyyn viimeistään 31.1.

Kuukauden kysymys: Järjestön sääntöihin tilin- vai toiminnantarkastaja? Entä miten yhdistyksen purkaminen eroaa lakkauttamisesta?

Jos yhdistyksen säännöissä määrätään tilintarkastajan valinnasta, tulee siihen valita tilintarkastuslain pätevyysedellytykset täyttävä tilintarkastaja. Tilintarkastuksesta aiheutuu yleensä kustannuksia, mitkä pienen yhdistyksen näkökulmasta voivat olla suuria.
SOSTEn lakimiehet vastaavat tällä palstalla ajankohtaisiin järjestökentän kysymyksiin. Lue juristimme Patrik Metsätähden vastaukset tammikuun kysymyksiin.

Ajankohtaista: Uusi raportti tiivistää järjestöjen tilanteen hyvinvointialueilla vuodenvaihteessa

Miltä näyttää järjestöjen tilanne hyvinvointialueilla, kun sosiaali- ja terveyspalvelujen sekä pelastustoimen järjestäminen on siirtynyt alueiden vastuulle? Järjestöjen sote-muutostuen tilannekuvaraportissa tarkastellaan järjestöavustusten, järjestöyhteistyön rakenteiden, strategioiden, osallisuuden sekä hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen tilannetta kullakin hyvinvointialueella. Lue lisää raportista.

Järjestöhaku käynnissä hankerahoituksen työpajaan

SOSTE ja Tampereen ammattikorkeakoulu tarjoavat valtakunnallisille sote-järjestöille ja niiden jäsenyhteisöille mahdollisuuden saada jäsentynyt hankesuunnitelma järjestön rahoitushakua varten. Maksuton yhteistyö toteutetaan etätapaamisina 13.2.–11.4. Hakemuksen tulee liittyä kuntoutukseen laajasti ajateltuna – nyt etsitään jotain uutta. Mukaan mahtuu 4–5 hanketta.

Lue lisää ja hae mukaan

SOSTETalk!-sessio: Järjestöt hyvinvointialueiden kumppaneina ja palvelujen kehittäjinä

Mitä Keski-Suomen hyvinvointialueen ja järjestöjen kumppanuus tarkoittaa? Tästä ja alkuvuoden kokemuksista kertoo aluehallituksen puheenjohtaja Maria Kaisa Aula. Keski-Suomen Syöpäyhdistyksen toiminnanjohtaja Anne Astikainen avaa käytännön esimerkin kautta, miten palveluja kehitetään ja miten järjestö voi olla työssä mukana. THL:n projektipäällikkö Heikki Vaisto luo katsauksen hyvinvointialueiden uudistuviin palveluihin koko maan tasolla. Varaa paikkasi ennakkohinnalla 31.1. mennessä.

Lue lisää ja varaa paikkasi

SOSTEkirje täältä