Meri-Lapin Järjestökeskus Silta
Järjestöblogi

Yhdistyksistä hyvinvointia

Jätä kommentti

Muutama vuosi sitten tutustuin ensi kertaa alueemme laajaan yhdistysten kirjoon. Aiemmin en tiennyt paljon mitään kolmannesta sektorista, joten yhdistysten suuri lukumäärä oli minulle yllätys… pelkästään Länsi-Pohjan alueen kunnissa on yli 1400 yhdistystä.

Sitten aloin miettimään, miten yhdistykset liittyvät ja vaikuttavat minun jokapäiväiseen elämääni. Ensin ajattelin, ettei mitenkään, mutta..

Minähän kuulun kennelliittoon, rotujärjestöön sekä eläinsuojeluyhdistykseen. Koiraharrastuksen myötä elämääni on tullut paljon sisältöä ja iloa, kuten uusia ystäviä niin Suomesta kuin Euroopastakin näyttelymatkojen myötä. Ja mitkä tahot näitä koiranäyttelyitä, koulutuksia ja näyttelyharjoituksia sitten järjestävät. Vastaus on kennelliiton jäsenyhdistykset, rotujärjestöt jne. Ilman näitä yhdistyksiä ei koiraharrastaminen olisi niin monipuolista ja hyödyllistä.

Jos yhdistykset ovat tuoneet hyvää oloa minulle koiraharrastuksen myötä, voin vain kuvitella miten paljon yhdistykset tuovat hyvinvointia ihmisten elämään niin vertaistuen kuin erilaisten harrastusten myötä. Yhdistysten vertaistukiryhmät ja kerhot antavat tukeaan sairastuneille, liikuntayhdistykset liikuttavat meitä kuntalaisia, jne. Yhdistysten tuottamat tuet ja harrastusmahdollisuudet meille kaikille kuntalaisille ovat erittäin tärkeä lisä kunnan tuottamille palveluille.  

Mitä olisi alueemme esimerkiksi ilman urheiluseuroja, kuka liikuttaisi nuoria kuntalaisia? Kuka antaisi vertaistukea sairastuneille, jos alueellamme ei olisi sydän- ja syöpäyhdistyksiä tai muita sosiaali- ja terveysyhdistyksiä? Eläkeläiset voivat tavata toisia eläkeläisiä, järjestää retkiä ja muuta toimintaa eläkeläisyhdistyksissä, joita löytyy lukuisia jokaisessa Länsi-Pohjan kunnassa. Listausta voisi jatkaa loputtomiin ja arvostan suuresti kaikkia niitä vapaaehtoisia, jotka toimivat yhdistyksissä meidän kaikkien parhaaksi.

Yhdistyksistä kirjoittamisen voikin mielestäni kiteyttää yhteen lauseeseen. Yhdistysten tarjoama tuki ja toiminta tuovat meille kuntalaisille hyvinvointia.

Ekaa kertaa bloggaava Leena

Julkaistu alunperin Joulukuussa 2018