Meri-Lapin Järjestökeskus Silta
SOSTEkirjeTiedotteet

SOSTEkirje 9/2023

Pääkirjoitus: Eduskunta teki loppumetreillään merkittäviä päätöksiä yksituumaisesti

Eduskunta jäi vaalitauolle viime viikolla, uudet kansanedustajat valitaan huhtikuun alussa. Loppumetreillä tehtiin merkittäviä ja hyvin yksituumaisia päätöksiä, joista näkyvimpänä Natoon liittyminen. Suurella yksituumaisuudella etenivät myös järjestökentän mielipiteitä jakanut vammaispalvelulaki sekä virvoitusjuomavero, jonka yhteydessä edellytettiin selkeää jatkovalmistelua laajemman terveysperusteisen veron säätämiseksi. Toivottavasti eduskunta pystyy tärkeissä asioissa laajaan yhteistyöhön yli rajojen myös vaalien jälkeen.

Ajankohtaista: Sosiaalibarometrin 2023 toinen kyselykierros alkoi

Kyselyn aiheina ovat sosiaaliturva ja Kelan palvelut. Kyselyyn vastaavat Kelan kahden tulosyksikön – asiakkaan lähipalveluiden ja valtakunnallisten asiakkuuspalveluiden – johtajat ja päälliköt sekä otokseen kuuluvat ratkaisuasiantuntijat ja palveluneuvojat. Barometrin erillisjulkaisussa käsitellään erityisesti sosiaaliturvaa ja Kelan palveluita, ja se julkaistaan kesäkuussa. Lue lisää kyselystä.

Osallistu: Vielä ehdit mukaan järjestöyhteistyön verkkotyöpajoihin

SOSTE, Järjestöjen sote-muutostuki, Kuntaliitto ja Hyvil Oy järjestävät kaksi kuntien ja hyvinvointialueiden järjestöyhteistyöhön pureutuvaa verkkotyöpajaa. Niissä on sama sisältö, joten voit valita, kumpaan osallistut. Tutustu ohjelmaan ja ilmoittaudu mukaan!

Hyvä tietää: Ryhtiä järjestön arviointiin – haku Artsi-toimintaan

Tarvitseeko järjestönne tukea arvioinnin kehittämiseen, tiedonkeruuseen sekä toiminnan tulosten osoittamiseen? Kuntoutussäätiön Artsi-toiminta on tarkoitettu enintään 10 työntekijän STEA-avustusta saaville järjestöille. Haku on auki 5.4. asti. Lue lisää artsi-opas.fi-sivustolta.

Uusi etäopastuspalvelu seniorien digitaitojen tueksi

Vanhustyön keskusliiton SeniorSurf on maksuton, valtakunnallinen etäopastuspalvelu, joka tarjoaa senioreille apua yhden luukun periaatteella uusien digitaitojen opetteluun ja digipulmiin. Opastuspyynnön voi tehdä verkkolomakkeella tai soittamalla puhelinpalveluun. Asuinpaikalla ei ole väliä, sillä opastus tapahtuu puhelimitse tai tietokoneen välityksellä. Opastajina toimivat vapaaehtoiset vertaisopastajat, jotka yleensä ovat senioreita itsekin. Lue lisää SeniorSurfin sivulta.

Teemaviikko: Aivoviikon 11.–19.3. ohjelma

Aivoliitto kehottaa lähtemään aivoviikolla kaverikävelylle. Kävely luonnossa toisen ihmisen kanssa on helppo ja mukava tapa pitää huolta omista ja kaverin aivoista. Kävelyllä voi hyödyntää Aivoliiton Kaverikävelymateriaalia (pdf). Ohjelmaa teemaviikolla järjestävät myös Aivovammaliitto sekä Muistiliitto jäsenyhdistyksineen. Muistiliiton teemana on Ajattele aivojasi, mieti muistiasi. Miina Sillanpään säätiön Muistipuistoon päivitetään teemaviikolla uusia kuuloon perustuvia muistin ja tarkkaavaisuuden harjoituksia.

SOSTEkirje luettavissa täältä