Meri-Lapin Järjestökeskus Silta
SOSTEkirjeTiedotteet

SOSTEkirje 7/2023

Pääkirjoitus: Miksi STM luopuu yhteisestä valmistelusta?

Eduskunta on nyt hyväksynyt arpajaislain muutoksen, jolla veikkausvoittovaroihin perustuva järjestöjen avustusmalli päättyy vuodenvaihteessa. Jatkossa järjestöjä rahoitetaan valtion budjetista. Uutta tilannetta seuraamaan on asetettu parlamentaarinen neuvottelukunta. Toivottavasti se pitää huolta siitä, että puolueiden lupaukset toteutuvat.

Sote-järjestöjen avustuslaki on myös hyväksytty, mutta käytännöt jäävät asetusten ja muiden säädösten varaan. Niiden valmistelun sosiaali- ja terveysministeriö (STM) on linjannut tapahtuvan virkatyönä, kun tähän asti valmistelu on ollut järjestöjen kanssa yhteistä. Tämä on huono alku tulevalle.

Lue myös artikkelimme: Valtionavustusjärjestelmä uudistuu

Haku käynnissä: Yrityslahjoituksia järjestöjen toimintaan – haussa uusia lahjoituskohteita

AuttamisestaArkea.fi-lahjoituspalvelu on uusi malli kerätä yrityksiltä varoja auttamis- ja suojelutyöhön. Palvelun on innovoinut ja perustanut yksityishenkilö ja filantrooppi Ville Mäkilä. Toiminta on järjestöille maksutonta, ja mukana olevat järjestöt ohjaavat toimintaa hallituksessa. Mukana on jo yli 230 lahjoituskohdetta. Uusiksi lahjoituskohteiksi etsitään lisää hyvämaineisia valtakunnallisia ja paikallisia järjestöjä. Palvelusta kerrotaan etäinfoissa ke 15.3. kello 10–11 ja ma 3.4. kello 10–11. Ilmoittaudu: ville@auttamisestaarkea.fi.

Hyvä tietää: Järjestöt menestyivät terveyden edistämisen määrärahojen haussa

Kahdeksan hanketta on saanut terveyden edistämisen määrärahaa. Niistä viisi on järjestöjen hankkeita. STM myönsi määrärahaa yhteensä 1,8 miljoonaa euroa vuosille 2023–2025. Määrärahaa saaneilla hankkeilla tuetaan hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen toimintaa kunnissa. Järjestöt menestyivät hyvin tällä hakukierroksella. Läpi meni useita hankkeita. Lue lisää ja katso valituksi tulleet hankkeet THL:n sivuilta.

SOSTEkirjeen voi lukea tästä