Meri-Lapin Järjestökeskus Silta
SOSTEkirjeTiedotteet

SOSTEkirje 5/2023

Pääkirjoitus: Suomeen tarvitaan valtakunnallinen terveysalan museo

SOSTEn hallitus päätti viime vuoden lopussa käynnistää hankkeen, joka tähtää valtakunnallisen terveysalan museon perustamiseen. Pohjatyötä ajatukselle oli tehnyt muun muassa HUS eli Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri, ja ajatus on saanut hyvää vastakaikua monissa julkistoimijoissa. Myös järjestöillä on ollut ja yhä on suuri rooli terveydenhuollon kehittämisessä. Sen saaminen mukaan museoon on ensiarvoisen tärkeää. Toivottavasti myös jäsenemme lähtevät mukaan hankkeeseen. 

Eduskuntavaalit 2.4.2023: Li Andersson: Vaihtoehto leikkauspolitiikalle

”Vaalien lähestyessä on aloitettu huutokauppa julkisten menojen tasapainottamisesta, jossa tärkeämpää on ollut esittää mahdollisimman suuria summia kuin miettiä, miten esitetyt leikkaukset realistisesti toteutetaan. Kakkua ei voi syödä ja säästää yhtä aikaa, eikä julkisista menoista voi leikata miljardeja aiheuttamatta vakavaa vahinkoa sosiaali- ja terveyspalveluille.” Opetusministeri, Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson kertoo SOSTEn vaaliblogissa vaihtoehdon leikkauspolitiikalle.

Lue Li Anderssonin vaaliblogi

Ajankohtaista: Onko vanhojen ihmisten suostuttava digimaailman ehtoihin?

Yhden yhteiskunnallisesti ongelmallisen ryhmän näyttävät muodostavan vanhuuseläkeläiset. Digimaailmaan siirryttäessä yleisenä oletuksena on, että vanhan ihmisen on kouluttauduttava digitalisaation tuomiin haasteisiin elinikäisen oppimisen doktriinin mukaisesti. Ei pohdita tämän väestönosan velvollisuuksien oikeutusta suhteessa digimaailmaan osallistumiseen. Pitääkö eläköityneiden jatkuvasti puolivuosittain istua kursseilla, jotta he pysyvät kartalla?” kysyy SOSTEblogissa Briitta Koskiaho, sosiaalipolitiikan professori emerita. Lue lisää Koskiahon pohdintoja blogista.

Osallistu: Järjestöjen edustajien hyvinvointialuekiertue käynnistyy

SOSTEn, alueiden järjestöjen ja Järjestöjen sote-muutostuen edustajista koostuva joukko kiertää keväällä 2023 kaikki hyvinvointialueet. Kiertueen tapaamisissa järjestöjen edustajien on määrä tavata hyvinvointialueiden johtoa ja keskustella järjestöille tärkeistä teemoista. Täydentyvän kiertueaikataulun löydät SOSTEn uutisesta.

Organisationernas representanter besöker alla välfärdsområden våren 2023

Hyvä tietää: Informaatiolukutaitoa nuorille – ja muillekin

Faktabaari EDU on Euroopan parlamentin Suomen-toimiston tuella toteuttanut videosarjan, joissa opetetaan nuorille digitaalista informaatiolukutaitoa ja käytännön niksejä digiympäristössä selviytymiseen. Neljällä ensimmäisellä videolla kohderyhmänä ovat erityisesti yläkoululaiset sekä ammattikoulua ja lukiota käyvät nuoret. Videot ovat hyödyllisiä kaikenikäisille. Lue lisää Faktabaarin sivulta.

Yhdistyksen nimi muuttui

Terveyskeskushammaslääkäriyhdistys ry:n nimi on nykyään Hammaslääkäriyhdistys Diasteema ry. Diasteema toimii kaikkien hammaslääkärien koulutusyhdistyksenä.

Julkaisut: Järjestöjen sosiaaliturvaopas päivitetty vuodelle 2023

Opas tarjoaa selkeää ja ajantasaista tietoa sosiaaliturvan kiemuroista. Siihen on koottu laajasti tietoa pitkäaikaissairaiden ja vammaisten ihmisten sekä ikääntyneiden sosiaaliturvasta ja palveluista. Oppaasta hyötyvät kaikki etuuksia tai palveluita käyttävät sekä sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijät. Julkaisun on kirjoittanut 18 järjestöstä koostuva työryhmä. Lue lisää: www.sosiaaliturvaopas.fi.

SOSTEkirje täältä