Meri-Lapin Järjestökeskus Silta
SOSTEkirje

SOSTEkirje 40/2022

Pääkirjoitus: Kohti veikkausvoittovarajärjestelmän loppua

Maan hallitus esitti viime viikolla arpajaislain muutosta, joka päättäisi ensi vuoden lopussa 1930-luvulta asti jatkuneen käytännön avustaa rahapelituotoista yleishyödyllistä toimintaa. Tämä toisaalta turvaa tässä hetkessä järjestöjen nykytasoisen toiminnan, koska Veikkauksen tuotto ei enää läheskään vastaa rahoituksen tarvetta, mutta poistaa myös poliittisen tuulensuojan. Se kaipaa vahvistusta.

Asiaa valmistellut parlamentaarinen työryhmä teki samalla useita esityksiä järjestöjen aseman parantamiseksi, mutta ne ovat jumissa, mikä on surkeaa.

SOSTElakineuvonta: Etäosallistuminen yhdistyksen kokoukseen – tarvitaanko sääntömuutos?

SOSTEn lakimiehet vastaavat Kuukauden kysymys -palstalla kerran kuukaudessa ajankohtaisiin järjestökentän kysymyksiin. Marraskuun kysymys koskee etäosallistumista yhdistyksen kokouksiin. Tarvitaanko silloin sääntömuutos? Entä mitä ovat täydentävät osallistumiskeinot? Lue juristimme Patrik Metsätähden vastaus.

Ajankohtaista: Tarjoatteko toimintaa tai tukea joulunaikaan?

Tarjoaako järjestönne kaikille avointa toimintaa, aineellista apua, kriisitukea tai muita palveluja joulun ja vuodenvaihteen aikaan? Esimerkiksi yksinäisille, erityisryhmille tai heille, joille joulu on erityisen vaikea? Nostamme näitä palveluja ja paikkoja esiin joulun alla viestintäkanavissamme. Tarkista, löytyvätkö teidän palvelunne koontisivultamme ja ovatko tiedot ajan tasalla. KUVA: Pexels Markus Spiske. #OnneksiOnJoku

Tarkista järjestönne tiedot

22.11. Kuntoutuksen tulevaisuus vaalien lähestyessä

Tuki- ja liikuntaelinongelmat aiheuttavat noin 2,14 miljoonaa avoterveydenhuollon käyntiä vuosittain. Tule-haasteet koskettavat kaikenikäisiä. Lisäksi Suomi ikääntyy nopeimmin Euroopassa. Seminaarissa 22.11. kello 15–16.30 pohditaan kuntoutuksen tulevaisuutta ja sitä, miten taataan riittävä hoito ja kuntoutus niitä tarvitseville. Päättäjäpaneelissa käydään läpi kansanedustajien näkemyksiä kuntoutuksen kehittämisestä ensi vaalikaudella.

SOTE-uudistus: Järjestöjen hyte-toiminnot paremmin saataville – näin pääset mukaan kehittämistyöhön

Jos kaikki sujuu suunnitellusti, järjestöjen ja kuntien hyvinvointia ja terveyttä (hyte) edistävät toiminnot ovat parin kolmen vuoden päästä nykyistä paremmin sekä sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten että tavallisten ihmisten saatavilla koko Suomessa. Tähän pyritään THL:n koordinoimassa hankkeessa, jossa kehitetään kansallista hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen palvelukonseptia. Lue lisää verkkouutisesta.

Teemaviikko nyt: Lapsen oikeuksien viikko

Teemana 2022 on jokaisen lapsen oikeus turvallisuuteen. Lapsen oikeuksien sopimus velvoittaa huolehtimaan, että lasten on turvallista elää ja kasvaa. Turvallisuuteen voi vaikuttaa esimerkiksi lainsäädännöllä, liikennesuunnittelulla, perheiden varhaisella tuella sekä kiusaamisen, syrjinnän ja väkivallan vastaisella työllä. Lapsen oikeuksien viikon toteuttaa kansallinen lapsen oikeuksien viestintäverkosto.

SOSTEkirjeen näet täältä