Meri-Lapin Järjestökeskus Silta
SOSTEkirje

SOSTEkirje 41/2022

Pääkirjoitus: Eduskuntavaalit lähestyvät, nyt on aika vaikuttaa

Sosiaali- ja terveysjärjestöt ovat kannatelleet ihmisiä kriisien aikana ja läpi. Järjestöjen merkitys palvelujen, yhteisöllisyyden ja erilaisen tuen tarjoajina on ollut – ja alati on – merkittävä. Tulevaisuudessakin tästä on pidettävä kiinni. Se tarkoittaa muun muassa järjestöjen toimintaedellytysten turvaamista.

Paras tapa lisätä päättäjien tietoa ja ymmärrystä järjestöjen merkityksestä on kertoa se heille sanoin ja luvuin: mitä teemme, keitä autamme, keitä kohtaamme, ja ennen kaikkea millaisia vaikutuksia toiminnallamme on. Sote-järjestöt ovat suhteessa toimintansa laajuuteen liian huonosti tunnettuja niiden keskuudessa, jotka eivät parissamme toimi. Tämän on muututtava.

Lue myös: 100 Järjestötekoa -kampanja

Eduskuntavaalit 2.4.2023: Lähetä ehdotuksesi 100 järjestötekoa -kampanjaan

Nostetaan joukolla sote-järjestöjen arvokasta työtä vaalien alla

Käynnistämme eduskuntavaalien alla #100järjestötekoa-kampanjan, jossa lisätään poliitikkojen ymmärrystä sote-järjestöjen merkityksestä. Loppiaisena alkava ja vaaleihin asti jatkuva SOSTEn ja sen jäsenjärjestöjen yhteiskampanja toteutetaan SOSTEn some-kanavissa, joissa nostetaan päivittäin esiin esimerkkejä järjestöjen tekemästä työstä, kohtaamisista, tuesta ja avusta. Keräämme nyt järjestöiltä ehdotuksia somenostoiksi.

Lue lisää ja lähetä ehdotuksesi

Ajankohtaista: Minkä tiedon varassa järjestöt kehittävät toimintaansa?

Millaista tietoa järjestöt keräävät, ja mihin sitä käytetään? Mitä viralliset tilastot kertovat järjestö- ja vapaaehtoistoiminnasta? Kansalaistoiminnan johtamisen verkostossa pohdittiin viime viikolla tiedolla johtamisen kysymyksiä. SOSTEn järjestöpäällikkö Riitta Kittilä koosti verkoston esitysten ja keskustelun pohjalta tiedonkerääjän muistilistan, jota voi käyttää inspiraationa oman järjestönne tiedonkeruun pohtimiseen. Lue lisää uutisesta.

Hyvä tietää: Järjestöjen on mahdollista esitellä toimintaansa sairaaloissa

OLKA tarjoaa järjestöille mahdollisuuden esitellä toimintaansa sairaaloiden OLKA-pisteissä. Ne ovat järjestöjen infopisteitä, joissa annetaan potilaille, heidän läheisilleen sekä sairaalan henkilökunnalle tietoa vertaistukea tarjoavien järjestöjen toiminnasta. OLKA-toimii 18 paikkakunnalla lähes kaikkien sairaanhoitopiirien alueilla. OLKA on syntynyt HUSin ja HyTe ry:n (entinen EJY ry) yhteistyönä. Lue lisää OLKAsta HyTe ry:n sivulta.

Teemapäivät: Tällä viikolla on mielenterveysviikko

Viikon teema kiteytyy lauseeseen Hyvä alkaa ennen kuin vaikeudet loppuvat. Tavoitteena on viestiä siitä, ettei kenenkään tarvitse olla valmis tai täysin ehjä voidakseen kokea myös elämän hyvät puolet. Aina on toivoa. Lue lisää Mielenterveyden keskusliiton sivulta.

Julkaisut: Opinnäytetyö: Voimavarakeskeinen digitaalinen sosiaalityö ja hyvät käytännöt

Laurean sosionomitutkintoon liittyvä Paula Mäkeläisen opinnäytetyö käy läpi aiheen keskeiset taustat, nykytilan sekä tunnistetut hyvät käytännöt. Mäkeläinen on toiminut sote-alan ja työkyvyn etäpalvelujen kehittämisen saralla vuodesta 2014 lähtien ja on päässyt opinnnäytetyössään kokoamaan ajankohtaisia näkökulmia yhteen. Lue tästä kooste (pdf) ja tutustu Mäkeläisen julkaisuun theseus.fi:ssä.

Katso myös alta Tapahtumat-palstalta aiheeseen liittyvä webinaari 2.12.

SOSTEkirje luettavissa täältä