Meri-Lapin Järjestökeskus Silta
Tiedotteet

SOSTEkirje – 30/2022

Luotu: 07.09.2022

Pääkirjoitus: Budjettiriihestä laaja tukipaketti

Kiihtynyt inflaatio ja erityisesti kohonneet polttoaineiden ja sähkön hinnat koettelevat kotitalouksia. Viime viikon budjettiriihestä tuli laaja tukipaketti, jolla maan hallitus pyrkii vastaamaan tilanteeseen. Monet SOSTEn esittämät kohdennetut toimet, kuten lääkkeiden hintakaton jäädytys ja kohdennetut korotukset eri etuuksiin, etenivät. Se on hyvä ja auttaa vähäväkisiä ympäri maan, erityisesti lapsiperheitä. Sosiaalipoliittinen painotus olisi kuitenkin voinut olla vahvempi. Sillä kaikkein eniten rahaa kohdistetaan nyt toimenpiteisiin, jotka kohdistuvat koko väestöön, niin apua tarvitseviin kuin niihin, joilla tarve ei ole suuri.

SOSTEN TAPAHTUMA: Tervetuloa Sosiaali- ja terveyspolitiikan päiville!

Sosiaaliturvauudistuksen eteneminen ja tulevat linjaukset

Sosiaaliturvauudistusta valmistelevan komitean välimietintö valmistuu ensi vuoden alussa. Kuulemme komitean puheenjohtajan, THL:n tutkimusprofessori Pasi Moision, ja jäsenten näkemyksiä komitean työn etenemisestä ja tulevista linjauksista. Komitean jäsenten paneelikeskusteluun osallistuvat muun muassa kansanedustajat Arto SatonenKatri KulmuniRiikka Slunga-Poutsalo ja Bella Forsgrén. Asiantuntijajäseninä kommentoivat SOSTEn hallituksen puheenjohtaja Eija Koivuranta, STTK:n johtaja Minna Ahtiainen, SAK:n päällikkö Pirjo Väänänen ja Allianssin asiantuntija Titta Hiltunen.

Tutustu ohjelmaan ja ilmoittaudu

BUDJETTIRIIHI

Budjettiriihi saa SOSTElta ruusuja ja risuja

SOSTE kiittää, että hallituksen budjettiriihessä tehtiin pienituloisille SOSTEn esittämiä täsmätoimia, joilla helpotetaan heidän ahdinkoaan, ja että indeksikorotus lääkekattoon jätetään tekemättä sote-järjestöjen vaatimusten mukaisesti. Risuja hallitus saa siitä, ettei se tarttunut hoitoon pääsyn ongelmiin tarpeeksi jämäkästi ja että se romuttaa järjestöjen mahdollisuudet työllistää heikommassa asemassa olevia. Lue lisää.

Kuolinisku järjestöjen työllistämistoiminnalle

Syyskuun 1. päivä oli surullinen päivä järjestöille. Hallitus ei kyennyt perumaan päätöstään järjestöjen 100 prosentin palkkatukeen ja työllisyyspoliittisiin avustuksiin kohdennetuista leikkauksista. Samalla hallitus kirjoitti nimensä historiankirjoihin järjestöjen laajamittaisen ja vaikuttavan työllistämistoiminnan romuttajana. Lue lisää kuoliniskusta.

AJANKOHTAISTA

Valtionavustuksia haettavissa, hyvinvointialueiden tärkeää huomioida järjestöt

Sosiaali- ja terveysministeriön Suomen kestävän kasvun ohjelman valtionavustukset ovat haettavissa 6.10. asti. Haku on suunnattu hyvinvointialueille, Helsingin kaupungille ja sosiaalialan osaamiskeskuksille. ”Hyvinvointialueiden on tärkeää huomioida järjestöt kehittämiskumppaneina hankkeissa, joille ne hakevat valtionavustusta”, muistuttaa SOSTEn johtaja, varapääsihteeri Anne KnaapiLue lisää verkkouutisesta.

Hiekka tämän eduskunnan tiimalasissa käy vähiin

Tämän eduskunnan viimeinen istuntokausi starttaa nyt. Vaalit häämöttävät jo seitsemän kuukauden kuluttua. Mitä vielä pitäisi tehdä? SOSTEn yhteiskuntasuhdepäällikkö Ulla Kiuru nostaa esiin pienituloiset, hoitoon pääsyn ja terveysveron. Lue lisää Kiurun blogista.

Köyhyyttä kokeneet ja kansanedustajat tapaavat 26.10.

Kansallisessa köyhyyttä kokeneiden kuulemistapahtumassa etsitään ratkaisuehdotuksia köyhyyden vähentämiseksi. Ehdotukset käydään läpi 26.10. kello 15–16 kaikille avoimessa yleisötilaisuudessa. Tapahtuman avaa sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen, ja sen järjestävät EAPN-Fin, Kirkkohallitus, Kuka kuuntelee köyhää -verkosto, SOSTE ja Työttömien Keskusjärjestö ry. Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan

SOSTEkirjeen voit käydä lukemassa täältä