Meri-Lapin Järjestökeskus Silta
SOSTEkirjeTiedotteet

SOSTEkirje 22/2023

Luotu: 07.06.2023

Pääkirjoitus: Maailma hukkuu muoviin

Viime viikolla Pariisissa neuvoteltiin kansainvälisestä sopimuksesta muovisaastumisen estämiseksi. Eri maiden näkemykset erosivat siinä, miten laajasti keinojen tulisi kattaa muovin koko elinkaari.

Muovia, isompaa ja mikrokokoiseksi jauhautunutta, on nykyään joka paikassa ihmisten verenkierrosta valtamerten syvänteisiin. Merieläimiä kuolee joukoittain muovin aiheuttamaan tukkeumaan ruoansulatuksessa. Muovin terveysvaikutuksista ihmisiin ei vielä tarkkaan tiedetä, mutta lienee selvää, että ne ovat yksiselitteisen kielteisiä. Ongelmaan on tartuttava kovalla, kansainvälisellä sääntelyllä.

Hallitusneuvottelut: Vanhus- ja eläkeläisjärjestöt vetoavat hallitusneuvottelijoihin

Julkisen talouden säästöjä ei saa sälyttää ikääntyneiden kansalaisten kannettavaksi

SOSTEn koordinoima vanhus- ja eläkeläisjärjestöjen VAHVA-verkosto on ilmaissut huolensa siitä, että ikääntyneiden kansalaisten kannettavaksi suunnitellaan julkisen talouden säästöjä. Jos eläkkeensaajan asumistukeen, kansaneläkkeeseen, lääkekorvausten omavastuisiin ja muihin sosiaaliturvaetuuksiin kaavaillaan indeksileikkauksia, iskevät ne lujaa kaikkein heikoimmassa asemassa oleviin eläkeläisiin.

Lue lisää vetoomuksesta

Ajankohtaista: Peruspankkipalveluissa on puutteita niin kansalaisten kuin yhdistysten näkökulmasta

Sosiaali- ja terveysjärjestötoimijat näkevät niin peruspankkipalveluiden saatavuudessa kuin niiden laadussakin puutteita sekä kansalaisten että yhdistysten näkökulmasta. Tämä on huolestuttavaa, koska pankkipalvelut ovat välttämättömyyspalveluja, joita ilman ihmiset eivät tule toimeen eivätkä yhdistykset ja seurat pysty toimimaan. Lue lisää SOSTEn uutisesta ja lausunnosta.

Vaikuttavaa toimintaa tehdään yhdessä

”Yhteistyön keskinäinen vahvistaminen on järjestökentän tulevaisuuden haaste. Oman toimialueen viestin saa helpoiten eteenpäin viemällä sen yhteisille foorumeille ja pöytiin. Vaikuttavaa toimintaa ei kukaan rakenna yksin”, kirjoittavat Merja Mäkisalo-Ropponen (kuvassa oikealla) ja Elina Pajula SOSTEblogissa. Lue lisää blogista.

Eduskunnan Köyhyysryhmä järjestäytyi – SOSTE jatkaa yhteistyöjäsenenä

Puheenjohtajaksi valittiin kansanedustaja Maria Ohisalo (vihr.) ja varapuheenjohtajaksi kansanedustaja Hilkka Kemppi (kesk.). Ryhmän sihteerinä jatkaa SOSTEn erityisasiantuntija Anna Järvinen. Köyhyysryhmän yhteistyöjäseninä jatkavat SOSTE, Suomen köyhyyden ja syrjäytymisen vastainen verkosto EAPN-Fin, Kuka kuuntelee köyhää –verkosto, Kirkon diakoniarahastosta ja Kela. Lue lisää SOSTEn uutisesta.

Heikot digipalvelut voivat horjuttaa luottamusta yhteiskuntaan

Sosiaalipolitiikan professori emerita Briitta Koskiaho on huolissaan siitä, että digipalvelut eivät toimi niin kuin luvataan. Koskiaho on seurannut Ihan pihalla -kansalaistutkimuksen jälkeen iäkkäiden kansalaistutkijoiden selviytymistä digimaailmassa. Tärkeä huomio on, että ”luottamuksen horjuminen digipalveluissa siirtyy helposti luottamuksen puutteeksi koko yhteiskunnan palvelujärjestelmää kohtaan.” Lue lisää blogista.

Tutustu myös Briitta Koskiahon ja Erja Saarisen toimittamaan SOSTEn Ihan pihalla? -julkaisuun, joka perustuu vanhojen ihmisten kokemuksiin erilaisista palveluista.

Kansalaiskysely: Millaisia digitaalisia sote-palveluita haluaisit käyttää?

Nyt sinulla on mahdollisuus vaikuttaa sosiaali- ja terveydenhuollon digitaalisten palveluiden tulevaisuuteen. Sosiaali- ja terveysministeriö kutsuu kaikki suomalaiset kertomaan näkemyksensä siitä, mihin suuntaan digitaalisia sote-palveluja tulisi jatkossa kehittää. Voit vastata kaikkiin tai vain osaan kysymyksistä, oman jaksamisen ja kiinnostuksen perustella. Voit myös käydä vastaamassa useammin kuin kerran.

Vastaamaan pääset tästä

Hyvä tietää: Kohti hallittua somen käyttöä – haasta itsesi somebreikille

Roikutko liikaa somessa? Haasta itsesi somebreikille! Somebreikin kuudessa eri osiossa pääset selventämään omaa suhdettasi sosiaaliseen mediaan sekä saat tukikeinoja somen käytön vähentämiseen ja hallitsemiseen. Palvelu löytyy Sosped-säätiön Somerajaton-sivustolta.

Julkaisut: Oppaita omaishoitajille ja heitä kohtaaville ammattilaisille

Omaishoitajaliiton Palveluopas (pdf) on päivitetty. Se on suunnattu omaishoitajille ja muille läheisiään hoitaville sekä omaishoidon parissa työskenteleville ammattilaisille. Oppaassa on tietoa siitä, mitä palveluja tai tukea on mahdollista saada omaishoitotilanteessa.

Omaishoitajan mielen hyvinvoinnin tukeminen -opas (pdf) on tarkoitettu omaishoitajia kohtaaville ammattilaisille, kuten hyvinvointialueiden omaishoidon asiakasohjaajille ja kotihoidon ja järjestöjen työntekijöille. Mielen hyvinvointiin liittyviä asioita voi olla vaikea havaita, saati ottaa keskusteluun. Tämä opas antaa tietoa ja apua näihin tilanteisiin.

Webinaarit, tapahtumat: 

Kuntoutussäätiö
Etänä tarjotut tukimuodot -webinaari sote-järjestöjen ammattilaisille
ti 13.6. klo 13–16 │ Maksuton │ Teams

SOSTEkirje luettavissa täällä