Meri-Lapin Järjestökeskus Silta
SOSTEkirjeTiedotteet

SOSTEkirje 18/2023

Luotu: 10.05.2023

Pääkirjoitus: Pohjoismaista yhteistyötä tarvitaan enemmän

Pohjoismainen yhteistyö on viime aikoina jäänyt liiaksi erilaisten globaalien ja eurooppalaisten prosessien varjoon. Maat muodostavat kuitenkin tiiviin kudokseen, erilaiset liikkuvuuden, työnteon ja muun kanssakäymisen esteet ovat vähäiset, yhteiskuntapoliittiset perusratkaisut suurelta osin samanlaiset. Järjestökentän etu on tiivistää omaa yhteistyötään alueella, vaihtaa tietoa, suunnitella toimintaa ja vaikuttaa yhdessä eri areenoilla. Tämä lisää parhaimmillaan kaikkien vaikutusmahdollisuuksia suuressa maailmassa.

Ajankohtaista: Pohjoismainen hyvinvointiyhteiskunta rakoilee – Kansalaisjärjestöt Pohjolassa ovat nyt yhdistäneet voimansa löytääkseen ratkaisuja

Yhä useammat kansalaiset kärsivät yksinäisyydestä, mielenterveysongelmista, työttömyydestä ja syrjäytymisestä. Olennainen osa ratkaisua on, että kansalaisyhteiskunta saa suuremman ja kestävämmän roolin yhteiskunnassa. Pohjoismaiset sosiaalialan kansalaisjärjestöjen edustajat ovat kokoontuneet yhteen etsiäkseen konkreettisia vastauksia huolestuttaviin merkkeihin kriisistä.

Lue lisää

SOSTE kuultavana hallitusneuvotteluissa Säätytalolla

SOSTEn pääsihteeri Vertti Kiukas oli kuultavana hallitusneuvotteluissa Säätytalolla Toimiva ja kestävä hyvinvointiyhteiskunta -reformipöydässä. Reformipöytää vetää kokoomuksen kansanedustaja Anna-Kaisa Ikonen.

Vertti Kiukas muistutti ryhmälle, että tarvitaan nykyistä selkeämpi työn- ja vastuunjako hyvinvointialueen, kuntien ja järjestöjen välillä. ”Hyvinvointialueen ja kuntien yhdyspinnoilla järjestöillä on tärkeä rooli terveyden ja hyvinvoinnin edistämisessä, lasten ja nuorten palveluissa, työllisyyden hoidossa, kotouttamisessa sekä valmius- ja varautumisessa. Järjestöt omassa roolissaan tarjoavat tukea palvelutuotannosta vapaaehtoistyöhön ja vertaistukeen”, Kiukas totesi.

Lue uutinen

Infotilaisuuksia järjestötoiminnan vaikutuksia esiin tuovasta SOLA-laskentatyökalusta

Maksuttomalla SOLA-laskentatyökalulla voidaan todentaa järjestötoiminnan vaikutuksia julkisia hyvinvointi- ja terveysindikaattoreita hyödyntäen. Ilmoittaudu mukaan infotilaisuuteen etänä tiiistaina 23.5. klo 15-16 ja perjantaina 2.6. klo 9-10.

SOLAa kokeilevat Pirkanmaa, Tampere, Keski-Suomi, Jyväskylä, Petäjävesi, Pohjois-Savo, Kuopio, Sotkamo, Päijät-Häme ja Kainuu.

Ilmoittaudu tilaisuuteen 21.5. mennessä

Teemaviikkoja: Digitaitoviikko 8.–12.5.

Digitaitoviikon aikana keskustelemme siitä, miten voimme yhdessä rakentaa digirohkeaa Suomea ja mahdollistaa omannäköisen digitaalisen arjen meistä jokaiselle. Tämä onnistuu vain organisaatioiden ja ihmisten yhteistyöllä. 

Osallistuminen on maksutonta ja avointa kaikille aiheesta kiinnostuneille.

Lue lisää

Lue SOSTEkirje kokonaisuudessaan tästä