Meri-Lapin Järjestökeskus Silta
SOSTEkirjeTiedotteet

SOSTEkirje 12/2023

Luotu: 29.03.2023

Pääkirjoitus: Soten teemat vaalien keskiössä

Tällä viikolla huipentuvan vaalikampanjan keskiössä on ollut keskustelu sosiaali- ja terveyspalveluista sekä sosiaaliturvasta. Sosiaalietuuksien tasosta Suomi on saanut Euroopan neuvostolta huomautuksia niiden riittämättömyydestä säälliseen elämään. Niitä ei tule heikentää oletettuna työllistymisen esteenä. Työllistymisessä on enemmän kyse siitä, että työttömät asuvat muualla kuin missä työpaikat sijaitsevat ja toisaalta osaaminen ei vastaa tarvetta – kumpikaan näistä ei ratkea kurjistamalla elämää.

Sote-palveluiden osalta kustannusten kasvua voidaan alentaa merkittävästi toimimalla oikein. Se vaatii määrätietoista johtamista, parhaiden esimerkkien käyttöä ja alkuun myös satsauksia.

Ajankohtaista: SOSTEn keinot työvoimapulan ratkaisemiseksi

Tuleva hallitus aloittaa kautensa tilanteessa, jossa yhä useampi työnantaja kärsii työvoimapulasta. Avoimia työpaikkoja on lähes 200 000. Samaan aikaan työttömiä työnhakijoita on reilu 250 000, joista yli kaksi vuotta työttömänä olleita henkilöitä on 50 000 ja yli 50-vuotiaita 95 000. Ei ole kansantaloudellisesti kestävää, että avoimet työpaikat ja työnhakijat eivät kohtaa. Kaikkien osaamista tarvitaan hyvinvointiyhteiskuntamme palvelujärjestelmän rahoittamiseksi. Työvoimapulan ratkaisemiseksi on, työperäisen maahanmuuton lisäksi, investoitava kaikkien työllistymiseen sekä vahvistettava ihmisten työ- ja toimintakykyä.

Lue lisää: SOSTEn keinot työvoimapulan ratkaisemiseksi

SOSTE eduskuntapuoluekysely: Enemmistö eduskunta­puolueista kannattaa sosiaalitukien etuusehdotusta

SOSTE ja Kela odottavat tulevalta hallitukselta toimia sosiaaliturvajärjestelmän selkeyttämiseksi. Yhtenä esityksenä on tarjottu etuusehdotusta, jolla asiakas saa tietoonsa kaikki ne etuudet, joihin hän on oikeutettu.

”Nykyinen etuusjärjestelmä on monimutkainen ja etuuksien hakeminen koetaan usein vaikeaksi ja raskaaksi. Pahimmillaan tämä johtaa siihen, että etuudet, joihin ihmisellä olisi oikeus, jäävät vaikeassa tilanteessa saamatta. Siksi SOSTE on esittänyt otettavaksi käyttöön etuusehdotusta, joka helpottaisi sosiaaliturvaviidakossa navigointia”, korostaa SOSTEn erityisasiantuntija Anna Järvinen.

Lue lisää sosiaalitukien etuusehdotuksesta.

Kysely: Miltä tuntuu olla 2020-luvulla työelämän ulkopuolella?

Vuoden 2023 Erilainen minglen teema on häpeästä toivoon – irti ulkopuolisuuden tunteesta. Tapahtuman tärkein tavoite on tuoda yhteen päättäjiä ja niitä, joiden ääni ei välttämättä muuten tarpeeksi tule esille julkisessa keskustelussa.

Jaa kokemuksesi nimettömänä. Me viemme tarinoita eteenpäin päättäjien ja muiden SuomiAreenan kävijöiden tietouteen sekä mediaviestinnän kautta laajemmin eteenpäin.

Vastaa kyselyyn

Lähellä.fi-palvelun ja Palvelutietovarannon yhteistyö tuo digitaalisen järjestötiedon kattavasti näkyviin

Palvelutietovaranto (PTV) on valtakunnallinen keskitetty tietovaranto, johon kunnat, hyvinvointialueet, valtio ja yksityinen sektori kuvaavat palvelunsa ja asiointikanavansa. Kuka tahansa voi hyödyntää palveluiden kuvauksia rajapinnan kautta ja näyttää sisältöjä esimerkiksi verkkopalveluiden sivuilla, chatboteissa ja karttapalveluissa. Kaikki Palvelutietovarantoon kuvatut sisällöt näytetään myös Suomi.fi-verkkopalvelussa. Lue lisää.

Teemapäiviä ja järjestöjen materiaaleja: Psoriviikko kannustaa vaikuttamaan vertaistuen puolesta

Psoriasisyhdistysten omaa Psoriviikkoa vietetään 3.–9.4. Viikon teemana on vertaistuki, ja tänä vuonna kannustetaan vaikuttamaan vertaistuen puolesta. Keräämme kokemuksia siitä, miksi vertaistuki on niin tärkeää, ja välitämme terveiset päättäjille. Psoriviikon aikana järjestetään myös runsaasti tapahtumia.

Lue lisää

MTHL:n #VanhuksenÄänellä -somekampanja

MTLH ry järjestää kampanjan 3.-16.4., jossa nostetaan esille ikääntyneiden kokemaa yksinäisyyttä heidän omalla äänellään. Kerro, miten toimintanne tukee yksinäisyyttä kokevia ikääntyneitä ja jaa lainaus seniorin yksinäisyyden kokemuksesta. Kampanjaan voivat osallistua kaikki järjestöt ja muut toimijat, joiden toiminta jollain tavalla koskettaa tai vaikuttaa ikääntyneiden elämään. Lue lisää ja osallistu!

Tule mukaan toteuttamaan unelmia!

Ilmoittaudu mukaan toteuttamaan Job Shadow Day -päivää 25.5. Päivä järjestetään Suomessa ja ympäri Eurooppaa. Päivällä tuodaan esille erityistarpeita omaavien henkilöiden osaaminen ja motivaatio työntekoon. 

Jos et vielä ole ilmoittanut organisaatiotasi mukaan, tee se nyt! Ilmoittautumislomakkeen löydät www.jobshadowday.fi-sivulta.

Mielen hyvinvointia iäkkäille! -materiaaleja

Mielen hyvinvointia iäkkäille -kansio sisältää tietoa, taitoa ja toimintatapoja ammattilaisille iäkkäiden mielen hyvinvoinnin vahvistamiseen. Kansion opas, Taitopakka ja iäkkäiden mielen taitojen kortit ovat tulostettavissa maksutta Ikäinstituutin verkkosivuilta. Ikäinstituutti ja Socca – Uudenmaan sosiaalialan osaamiskeskus (ent. Sosiaalitaito) tuottivat materiaalit Mielenterveysosaamisella ratkaisuja iäkkäiden palveluihin -hankkeessa, joka on osa Kansallisen mielenterveysstrategian toimeenpanoa.

Tutustu ja lataa!

Koko SOSTEkirjeen voit lukea tästä