Meri-Lapin Järjestökeskus Silta
SOSTEkirjeTiedotteet

SOSTEkirje 11/2023

Luotu: 22.03.2023

Pääkirjoitus: Äänestysaktiivisuudessa valtavat erot

Eduskuntavaalien ennakkoäänestys alkaa tänään, vaaleissa ratkaistaan Suomen suuntaa tuleville vuosille. Eduskunta käyttää kansan puolesta valtaa mutta on koostumukseltaan paljon rikkaampi ja koulutetumpi kuin kansa keskimäärin. Tämä selittyy osin sillä, että maan hiljaiset, köyhät, sairaat, työttömät ja syrjäytetyt äänestävät huomattavasti harvemmin kuin hyväosaiset. Tähän tarvitaan muutos. Poliitikkojen on helppo tehdä niin sanottuja vaikeita päätöksiä, jos he eivät kohtaa omassa elinpiirissään heitä, jotka kärsivät.

Ajankohtaista: Hyvinvointialueet toiminnassa, järjestöjen vaikuttamistyö jatkuu

Vaikka hyvinvointialueet ovat nyt toiminnassa, järjestöjen ja hyvinvointialueiden yhteistyön rakentaminen ja palvelujen kehittäminen alueilla jatkuvat. Järjestöjen sote-muutostuen hankepäällikkö Anita Hahl-Weckström tiivistää blogissaan muutostuen alkuvuoden tärkeimmät asiat ja kertoo, mihin on tärkeää vaikuttaa seuraavaksi. Lue lisää hänen blogistaan. Läs mer i hennes blogg.

Järjestöt huolissaan sosiaaliturvauudistuksen jatkosta

Järjestöjen yhteisessä vetoomuksessa vaaditaan, että sosiaaliturvauudistusta on jatkettava seuraavalla hallituskaudella ihmisoikeusvelvoitteiden mukaisesti. ”Oikeus sosiaaliturvaan ja riittävään elintasoon ovat ihmisoikeuksia, jotka turvataan sekä kansainvälisessä oikeudessa että Suomen perustuslaissa”, muistuttaa SOSTEn erityisasiantuntija Anna JärvinenLue lisää järjestöjen vaatimuksista.

Hallitukselle risuja ja ruusuja: Hallituskauden saldo: Järjestöjen epävarmuus jatkuu

Marinin hallitusohjelmassa järjestöt saivat ansaittua tunnustusta. Hallituksen hyvä tahto turvata osallisuus ja kansalaistoiminnan edellytykset olivat hienosti kirjattuna. Mitä sitten todella tapahtui? SOSTEn erityisasiantuntija Ari Inkinen ja lakimies Patrik Metsätähti puivat plussat ja miinukset muun muassa valtionavustusten uudesta rahoitusmallista ja yhdistyslain uudistamisesta. He myös kertovat, mitä seuraavan hallituksen pitäisi tehdä. Lue lisää blogista.

Sote-palveluja kehitettiin urakalla, silti paljon jää seuraavalle hallitukselle

SOSTEn erityisasiantuntijat Päivi Opari ja Minttu Ojanen ruotivat perusteellisesti hallituskauden. Käsittelyssä hoitoon pääsy, kuntoutus, hoivahenkilöstön vähimmäismitoitus, lääkehuolto ja vammaispalvelulaki. Lue lisää blogista.

Lue SOSTEkirje kokonaisuudessaan täältä