Meri-Lapin Järjestökeskus Silta
SOSTEkirjeTiedotteet

SOSTEkirje 10/2023

Pääkirjoitus: Luotettavuus on tutkimuslaitosten keskeinen pääoma

Viime viikolla uutisoitiin, että Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) oli ilmoittanut roimasti yläkanttiin Veikkauksen osuuden rahapelaamisesta. THL on pitkään vähätellyt ulkomaille pelattavien nettirahapelien merkitystä ja muun muassa paljoksunut Veikkauksen niistä esittämiä lukuja, minkä loogisena seurauksena se ei ole pyrkinyt suuresti rajoittamaan ulkomaille suuntautuvaa pelaamista. Tällä on varmasti ollut vaikutusta poliittiseen päätöksentekoon. Nyt olemme tilanteessa, jossa mietitään, miten ulkomaiset rahapeliyhtiöt pitäisi päästää Suomen markkinoille. Enää ei mietitä, pitäisikö niitä päästää ylipäätään.

Tämä on THL:ltä suuri epäonnistuminen.

Lue myös HS 9.3.2023: THL korjasi tutkimustuloksiaan: Veikkauksen peleihin käytettiinkin luultua vähemmän rahaa

Ajankohtaista: Valtiovarainministeriön säästölista tarjoaa kylmää kyytiä heikoimmille ja köyhimmille

Valtiovarainministeriö (VM) julkisti viime viikolla laajan katsauksen, mitä julkisia menoja voisi leikata ja mitä veroja kiristää julkisen talouden tasapainottamiseksi. VM:n useat esitykset kohdistuisivat rajusti juuri heikoimmassa asemassa oleviin ihmisiin heikentäen heidän elämäntilannettaan. SOSTEn viesti on selvä: julkista taloutta ei saa tasapainottaa köyhiltä ja heikoimmilta leikkaamalla vaan investoimalla ihmisten työ- ja toimintakykyyn sekä laadukkaisiin sote-palveluihin. Lue lisää uutisestamme.

Hallituskauden saldo: Pettymys haavoittuvimmissa asemassa olevien työllistymisen osalta

”Yli kaksi vuotta työttömänä olleita on reilut 40 % enemmän kuin hallituskauden alussa ja osatyökykyisiä työnhakijoitakin on jälleen yli 30 000. Suurista odotuksista huolimatta hallituksen toimet haavoittuvissa asemissa olevien työllistymisen edistämiseksi jäivät tuloksiltaan vaatimattomiksi”, kirjoittaa SOSTEn erityisasiantuntija Päivi Kiiskinen. Lue lisää hänen arvioitaan aiheesta.

Terveyserot eivät ole kaventuneet

Väestöryhmien väliset terveyserot eivät ole kaventuneet eikä terapiatakuu edistynyt. Muun muassa nämä asiat SOSTEn erityisasiantuntija Kaarina Tamminiemi nostaa esiin blogissaan, jossa hän ruotii Sanna Marinin hallituskaudelta käteen jääneet plussat ja miinukset hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen osalta. Tamminiemi kertoo myös, mitä seuraavan hallituksen tulisi tehdä. Lue lisää blogista.

Teemapäivä: Lääkehoidon päivää vietetään 16.3.

Lääkkeiden käyttäjien ja terveydenhuollon ammattilaisten yhteisen teemapäivän tavoitteena on rohkaista lääkkeiden käyttäjiä kysymään ja keskustelemaan lääkkeistään ja omasta lääkehoidostaan. Päivän teemasta ja suunnittelusta vastaa Kansallinen Lääkeinformaatioverkosto. Päivän päätapahtumana järjestetään kello 13–15 webinaari, jonka tiedot löytyvät alta Webinaarit-palstasta. Lue lisää Fimean sivulta. 

Kansainvälinen digisiivouspäivä 18.3.

Digisiivouspäivänä lakaisemme ylimääräiset bittimurut digitaalisuuden portaalta. Digisiivous on vastuullisuusteko – itselle ja ympäristölle. Tee digisiivous lapsen, nuoren tai seniorin kanssa ja haasta kaverisi mukaan. Lue lisää päivästä: www.digitalcleanupday.org/ 
#digisiivouspäivä #kansalaiskyberteko

Lue myös SOSTElakineuvonnan vastaus: Mitä asiakirjoja järjestömme tulisi säilyttää ja miten pitkään?

SOSTEkirjeen voit lukea kokonaisuudessaan täältä