Meri-Lapin Järjestökeskus Silta
SOSTEkirjeTiedotteet

SOSTEkirje 37/2022

Pääkirjoitus: Kokonaiskuva asiakkaan tilanteesta

Henkilökohtaiset terveys- ja sosiaalitiedot ovat yksityisyyden ytimessä, ja niitä pitää varjella kaikin tavoin. Samalla olisi löydettävä keinoja käyttää kertyvää tietoa nykyistä paremmin ihmisen itsensä hyväksi. Yksittäin mikään tieto ei välttämättä aiheuta erityistä huolta, mutta paljon palveluja tarvitsevan asiakkaan kokonaiskuva voi olla synkempi. Ongelmana monesti on, että kukaan ei näe kokonaiskuvaa asiakkaan tilanteesta, ja siksi ongelmat voivat kasaantua. Tieto ei kulje eri tahojen välillä, ja tietojärjestelmät eivät ole yhteensopivia. Tässä tarvitaan hyvinvointialueiden, Kelan ja kuntien nykyistä parempaa yhteispeliä. Se tuskin onnistuu ilman lakimuutoksia.

Kuukauden kysymys: Millaiseen toimintaan järjestö voi kerätä rahaa?

SOSTEn lakimiehet vastaavat uudella Kuukauden kysymys -palstalla kerran kuukaudessa ajankohtaisiin järjestökentän kysymyksiin. Ensimmäinen kysymys koskee rahankeräyksiä: Millaiseen toimintaan järjestö voi kerätä rahaa? Miten rahaa voi kerätä? Milloin tarvitaan rahankeräyslupa, ja miten se hankitaan? Entä mitä ovat pienkeräykset? Lue juristimme Patrik Metsätähden vastaus. #SOSTElakineuvonta

Ajankohtaista: Otetaanko järjestöt mukaan ratkaisemaan tulevaisuuden haasteita?

Missä kohtaa ja millä tavoin virkamiehet ottavat ratkaisuihin mukaan järjestöt tai kansalaisyhteiskunnan toimijat yleensä? SOSTEn järjestöpäällikkö Riitta Kittilä luki Ministeriöiden tulevaisuuskatsaus 2022 -raportin läpi järjestösilmälasit päässä. Lue SOSTEblogista, mitä hän löysi.

Sote-uudistus: Järjestöille tärkeät teemat sote-uudistuksen loppukirissä

Sosiaali-, terveys- ja pelastuspalvelujen järjestämisvastuu siirtyy pian hyvinvointialueille, mutta tehtävää on vielä paljon. Tärkeää on varmistaa, että hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen kokonaisuudelle tulee alueilla olemaan resursseja ja että alueilla saadaan luotua neuvottelujen sekä yhteistyön malleja, kirjoittaa Järjestöjen sote-muutostuen hankepäällikkö Anita Hahl-WeckströmLue lisää hänen blogistaan. Läs mer i hennes blogg.

Teemaviikko: Univiikko® 30.10.–6.11.

Uniliitto ja uniyhdistykset järjestävät teemaviikolla uneen ja unihäiriöiden hoitoon liittyviä tapahtumia, joiden tarkoitus on lisätä tietoa unesta ja unen huollosta, esimerkiksi Hyvän unen esteet -webinaari tiistaina 1.11. kello 18–19. Yleisiä unihäiriöitä ovat esimerkiksi uniapnea, unettomuus, levottomat jalat -oireyhtymä sekä epätyypillinen unirytmi. Katso viikon koko ohjelma Uniliiton kalenterista.

SOSTEkirjeen näet tästä