Meri-Lapin Järjestökeskus Silta
kylätoiminta

Meri-Lapin alueen kunnissa, mukaan laskien Pello, toimii yhteensä  noin 60 kyläyhdistystä. Kyläyhdistykset toimivat oman kylänsä kaikkien asukkaiden puolesta hyvinvoinnin ja kylän asumisympäristön parantamiseksi. Kyläyhdistyksen toiminta tähtää siihen, että kylä säilyisi elinvoimaisena, viihtyisenä ja asuinpaikkana luokseenkutsuvana.

Pohjois-Suomessa toimii myös maakunnallinen kyläyhdistys Lappilaiset kylät ry. Se toimii lappilaisten kylien kattojärjestönä, joka toimii kylien asukkaiden, kylätoimikuntien, kylä- ja asukasyhdistysten sekä Lapin maaseudun etua ajavien järjestöjen yhteistoimintaelimenä, kylä- ja asukastoiminnan kehittäjänä ja edunvalvojana. Yhdistyksen tavoitteena on parantaa Lapissa asuvien ihmisten hyvinvointia. Lappilaiset kylät ry:n toimintasuunnitelman vuodelle 2020 pääset lukemaan tästä.

Pohjois-Suomen alueella toimii 5 Leader toimintaryhmää. Toimintaryhmien tarkoituksena on kehittää alueidensa maaseutua yhdessä alueen asiakkaiden kanssa. Leader- toimintaryhmät rahoittavat alueensa asukkaiden (esim. kyläyhdistykset) kehittämishankkeita, jotta maaseutu pysyisi elinvoimaisena.

Peräpohjolan Leader ry  (Simo, Kemi, Keminmaa, Tervola, Rovaniemi ja Ranua)
Outokaira Tuottamhan ry (Tornio, Ylitornio ja Pello)
Leader Tunturi-Lappi ry (Enontekiö, Kittilä, Kolari ja Muonio)
Pohjoisimman Lapin Leader ry (Utsjoki, Inari, Sodankylä, Pelkosenniemi, Savukoski, Salla ja Kemijärvi)
Koillismaan Leader ry (Posio, Kuusamo ja Taivalkoski)

Rahoitetut hankkeet löytyvät Maaseutuviraston tietopalvelusta.

Joissakin kunnissa on perustettu kyläneuvosto. Kyläneuvoston  tarkoituksena on edistää kylien asukkaiden yhteistyötä, omatoimisuutta ja  kylien elinkelpoisuutta. Neuvostot toimivat alueensa asukkaiden yleisten ja yhteisten etujen valvojina sekä pyrkivät edistämään kylien asukkaiden toimeentulomahdollisuuksien yleisiä edellytyksiä. Kyläneuvostot edistävät myös kylien vakinaisten ja vapaa-ajan asukkaiden viihtyvyyttä, harrastustoimintaa sekä palveluiden säilymistä kylillä.

Meri-Lapin alueella toimii 2 kyläneuvostoa:
Tornion kylien neuvosto
Ylitornion puulaaki

Kylien toimintaa voi seurata Kylien toimintakalenterin kautta.