Meri-Lapin Järjestökeskus Silta
Järjestöblogi

Eväitä reppuun -hanke Meri-Lapissa

Jätä kommentti

Tervehdys Eväitä reppuun – osallisuutta ja osaamista järjestöistä -hankkeesta! Hanke on käynnistynyt elokuun alussa ja nyt on aika kertoa tunnelmia ja kuulumisia. Tai ehkä on hyvä kertoa ensin hieman hankkeesta.

Eväitä reppuun -hanke on kohdennettu 16-29-vuotiaille nuorille ja nuorille aikuisille sekä hankealueen järjestöille, ja sen tarkoituksena on edistää nuorten ja järjestöjen kohtaamista. Hanke on kaksivuotinen ja sitä rahoittavat ESR ja STEA. Ajatuksena on siis tavoittaa nuoria, jotka haluaisivat löytää itselleen uutta tekemistä järjestötoiminnasta. Monet järjestöt kaipaavat uusia jäseniä ja toimijoita sekä miettivät, miten tavoittaisivat nuoria. Hanke toimii sekä nuorten että järjestöjen tukena toistensa löytämisessä, kohtaamisessa ja jokaiselle sopivan osallistumisen tavan hahmottamisessa.

Hanke toimii kolmen lappilaisen järjestökeskuksen alueella; Meri-Lapissa Järjestökeskus Majakasta tähyillen, Rovaniemellä Kansalaistalon ja Sodankylässä Järjestökeskus Kitisen suojissa. Me hanketyöntekijät toimimme kukin omilla alueillamme, mutta taustalla teemme paljon yhteistyötä. Onkin ollut mielenkiintoista pohtia, mitä hyviä käytäntöjä voimme toisiltamme oppia, sillä Meri-Lappi seutukuntana, Rovaniemi isona kaupunkina ja Sodankylä pienenä kuntana ovat erilaiset toimintaympäristöt ja myös toimintatavat ovat erilaisia. Toivottavasti saamme siirrettyä toimivia käytäntöjä alueilta toisille.

Tähän mennessä olemme tehneet pohjatyötä tulevalle toiminnalle. Olemme perehtyneet asioihin ja tutustuneet yhteistyötahoihin. Yhteiset keskustelut eri toimijoiden kanssa ovatkin olleet keskeinen osa omaa oppimistani tässä työssä. Ilokseni olen huomannut, että ihmiset nuorten palveluiden ympärillä tekevät tiivistä yhteistyötä Meri-Lapissa ja laajemminkin, ja he ovat toivottaneet myös Eväitä reppuun -hankkeen tervetulleeksi yhteistyöhön. Uskon tuon yhteistyön kantavan ja odotan pääseväni kuulemaan myös nuorten näkökulmia palveluiden toimivuudesta.

Mutta mitä hankkeella on tarjottavana tässä vaiheessa? Ainakin kiinnostusta aiheeseen ja tarpeiden mukaan joustavaa toimintaa. Voimme keskustella nuoren kiinnostuksenkohteista tai mahdollisuuksista hyödyntää taitoja järjestötoiminnassa. Sitten etsimme sopivan järjestön. Jos kynnys uuden aloittamisesta tuntuu korkealta, madallamme sitä yhteisellä osallistumisella; hanketyöntekijänä voin lähteä nuoren kanssa yhdessä tutustumaan järjestön toimintaan. Järjestämme nuorten ryhmille erilaisia järjestötoiminnan esittelyitä, kiinnostushan voi herätä, kun kuulee ja näkee mitä kaikkea tekemistä on tarjolla. Tarkoituksemme onkin lisätä nuorten tietoisuutta järjestötoiminnasta.

Olemme kartoittaneet myös järjestöjen toiveita ja tarpeita. He ottavat mielellään nuoria osallistumaan harrasteryhmiinsä tai toimijoiksi vapaaehtoistehtäviin. Järjestöt arvostavat nuorten digitaitoja, joten vaikkapa somemateriaalin tuottaminen järjestölle voisi olla kiinnostavaa tekemistä. Tai toisten auttamisesta saatava hyvä mieli, sitä olisi myös runsaasti tarjolla. Ensimmäiset nuoret hankkeessamme ovatkin osallistuneet EU-ruoan jakoon ja mainosten laatimiseen. Kokemukset ovat olleet hyviä!

Jos toimit järjestössä, jolla olisi tarjottavaa nuorille osallisuuden muodossa, ilmianna itsesi tai järjestösi hankkeemme työntekijälle. Jos tunnet nuoren, joka voisi hyötyä tuestamme, tai olet itse sellainen, ota rohkeasti yhteyttä. Toivomme, että voimme hankkeen aikana tarjota mahdollisimman monelle nuorelle osallisuuden, oppimisen ja innostumisen kokemuksia!

Hannele Mäkiollitervo
Eväitä reppuun -hankkeen Meri-Lapin projektityöntekijä (31.3.2022 saakka)
Anu Rastas (1.4.2022 alkaen)
anu.rastas@evaitareppuun.fi
p. 044 493 1996