Pääkirjoitus: Tehokas sote-resurssien käyttö on kaikkien etu
Vaalien lähestyessä kasvaa jälleen median innoittamana leikkauspuhe – monien katseet kääntyvät sosiaaliturvaan ja palveluihin. Järjestöt ovat puhuneet pitkään siitä, että suuria säästöjä voitaisiin saada oikea-aikaisella hoidolla, ennaltaehkäisyllä ja muulla resurssien kohdistamisella oikeaan aikaan ja paikkaan. Järjestöt ovat tehneet tästä myös tutkimusta ja konkreettisia ehdotuksia. Tiedot ehdotuksista ovat kuitenkin pahasti hajallaan. Siksi SOSTE käynnistää vielä loppuvuoden aikana näiden tietojen keräyksen jäsenjärjestöiltämme. Lähetämme joulukuussa Webropol-kyselyn, jotta tiedot saadaan kootusti SOSTEn verkkosivuille kaikkien hyödynnettäviksi.
SOTE-uudistus: Malleja järjestöjen ja hyvinvointialueen yhteistyöhön
Miten järjestöt ja hyvinvointialueet voivat käytännössä tehdä yhteistyötä? Entä miten tietoa järjestöistä voidaan saada osaksi potilas- ja asiakasohjausta? Esimerkiksi näihin pulmiin tarvitaan ratkaisuja, kun hyvinvointialueista tulee järjestöjen uusia kumppaneita ja sote-palveluja kehitetään. Järjestöjen sote-muutostuki on koonnut eri puolilta Suomea esimerkkejä toimintamalleista järjestöjen ja julkisen sektorin kehittämistyön tueksi. Lue lisää verkkouutisesta, josta löydät myös linkit toimintamallikoosteisiin.
Korkeat asiakasmaksut lisäävät pienituloisen talousahdinkoa
Osa hyvinvointialueista on jo päättänyt sosiaali- ja terveyspalvelujen asiakasmaksuista. Alueet ovat pääosin päätyneet perimään laissa säädetyt enimmäismaksut. SOSTE muistuttaa, että lääkärikäynnistä terveyskeskuksessa perittävä parinkympin maksu voi tuntua mitättömältä, mutta monen pienituloisen se ajaa taloudelliseen ahdinkoon ja ulosottokierteeseen. Lue lisää edunvalvontapäällikkömme Anne Perälahden blogista.
Ajankohtaista: Terveysperusteisen veron tavoitteet eivät täysin toteudu
Marinin hallitus on antanut eduskunnalle esityksen virvoitusjuomaveron muuttamisesta terveysperusteiseen suuntaan. Eduskunnan terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen ryhmä otti kantaa terveysperusteisen veron puolesta. Hallituksen antama virvoitusjuomaveron uudistus on oikean suuntainen, mutta ei riittävä. Ryhmä vaatii, että eduskunta edellyttää laaja-alaisen terveysveron valmistelua ensi kaudella. Lue lisää uutisesta.
Haku käynnissä: Yrityslahjoituksia järjestöjen toimintaan
AuttamisestaArkea.fi-lahjoituspalvelu on uusi malli kerätä yrityksiltä varoja auttamis- ja suojelutyöhön. Palvelun on innovoinut ja perustanut yksityishenkilö ja filantrooppi Ville Mäkilä. Toiminta on järjestöille maksutonta, ja mukana olevat järjestöt ohjaavat toimintaa hallituksessa. Mukana on jo yli 230 lahjoituskohdetta. Uusiksi lahjoituskohteiksi etsitään lisää hyvämaineisia valtakunnallisia ja paikallisia järjestöjä. Palvelusta kerrotaan etäinfoissa 14.12 kello 10–11 ja 11.1. kello 10–11. Ilmoittaudu: ville@auttamisestaarkea.fi.
Teemapäivät: 1.12. Maailman aids-päivä
Päivän tavoitteena on lisätä tietoa hivistä ja aidsista sekä kampanjoida hiv-tartuntojen ehkäisyn ja hiv-positiivisten oikeuksien puolesta. Tänä vuonna Suomen hiv-työtä tekevät järjestöt ovat tuottaneet seitsemällä eri kielellä materiaalia, jolla tietoa hivistä ja hivin hoidosta voi lisätä erityisesti maahanmuuttajille. Lataa materiaalit maailmanaidspaiva.comista.
1.–7.12. IBD-viikko
Viikolla lisätään tietoa tulehduksellisista suolistosairauksista eli IBD:stä, jota saatetaan pitää nuorten aikuisten sairautena, koska tyypillinen sairastumisikä on 15–35 vuotta. IBD ei kuitenkaan katso ikää, vaan sairastua voi vauvasta vaariin. Kolmasosa sairastavista on nykyään 60 vuotta täyttäneitä. Lue lisää IBD ja muut suolistosairaudet ry:n sivuilta.