Meri-Lapin Järjestökeskus Silta
SOSTEkirjeTiedotteet

SOSTEkirje 4/2023

Pääkirjoitus: Onnittelut Kela toiminnan kehittämisestä

Kansaneläkelaitos Kelan asiakkaana on vuosittain lähes jokainen suomalainen. 

Kela vietti viime vuonna 85-vuotisjuhliaan. Kelan asema eduskunnan alaisena ja perustuslain suojelemana toimijana on ainutlaatuinen. Itsenäinen asema johtaa helposti omahyväisyyteen ja kaikkitietävyyteen, mutta Kela on viime vuosina avautunut määrätietoisesti yhteistyölle kansalaisyhteiskunnan kanssa – yhteiskehittämisen edut ovat isot. Tämä on ollut eritysesti sen pienen joukon etu, joka asioi Kelassa tiiviisti ja tarvitsee paljon tukea.

Hallintoalamaisesta on tullut asiakas. Tässä suunnassa on hyvä jatkaa. 

Eduskuntavaalit 2.4.2023: SOSTE lähtee vaaleihin hyvinvointitalouskärjellä

Eduskuntavaaleissa päätetään hyvinvointiyhteiskuntamme tulevaisuudesta.

Hyvinvointitalous tarkoittaa investointeja sosiaaliturvaan, talouskasvun rakentamista kaikkien työllisyyttä parantamalla, asiakasmaksujen kohtuullisuutta sekä ilmastotoimien sosiaalista oikeudenmukaisuutta. Keskeistä on myös järjestöjen autonomian ja toimintaedellytysten turvaaminen. Olemme koonneet vaalisivullemme sekä SOSTEn että jäsenjärjestöjemme vaalitavoitteet. Löydät sieltä myös #100Järjestötekoa-kampanjan ja vaaleihin asti jatkuvan puoluejohtajien blogisarjan.

Tutustu vaalitavoitteisiin

Ajankohtaista: Järjestöjen ja julkisen yhteistyötä uudella tavalla

Painopisteen siirtäminen raskaista sosiaali- ja terveyspalveluista ehkäisevään toimintaan ja asiakaslähtöisyyteen edellyttää eri toimijoiden yhteistyötä. Sitä tekevät parhaillaan Järjestöjen sote-muutostuki sekä THL:n koordinoima Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelma, Työkykyohjelma sekä Suomen kestävän kasvun ohjelma. Yhteistyön yhtenä käytännön menetelmänä on äskettäin perehdytty verkostodialogisuuteen. Lue lisää Innokylästä.

Osallistu: Näkymättömät vammat ja häiriökysyntä -webinaari 14.2.

Mitä ovat näkymättömät vammat? Millainen on näkymättömästi vammaisten asema yhteiskunnassa, ja miten heidän oikeutensa toteutuvat? Tunnistamaton ja tunnustamaton vammaisuus rasittaa yhteiskunnan kantokykyä ja aiheuttaa inhimillistä kärsimystä. Webinaarin järjestävät yhdessä eduskunnan ryhmät – Lapsen puolesta ryhmä, Terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen ryhmä, Vammaisasiain yhteistyöryhmä (VAMYT) ja Kuntoutusverkosto –  sekä SOSTE. Webinaarin juontaa Merja Mäkisalo-Ropponen.

Katso ohjelma ja ilmoittaudu mukaan

Kysely: Vastaa pian kyselyyn kansalaisjärjestöjen tilasta

EU:n perusoikeusvirasto (FRA) pyytää kansalaisjärjestöjä raportoimaan havaintojaan kansalaisyhteiskunnan tilasta ja järjestöjen toimintaedellytyksistä vuonna 2022. Vastauksia hyödynnetään FRA:n raporteissa ja politiikkasuosituksissa. Toimi pian. Kysely on auki 2.2. asti.

Teemapäivät: Kansainvälinen epilepsiapäivä 13.2.

Noin joka sadas Suomessa sairastaa epilepsiaa. Jokainen voi auttaa epilepsiakohtauksen saanutta ihmistä. Kampanjaviikolla 6.–13.2. kysytään: Osaatko auttaa? Epilepsialiitto ja epilepsiayhdistykset jakavat viikolla epilepsiakohtauksen ensiaputietoa. Tiedot tapahtumista sekä kampanjamateriaalit löydät Epilepsialiiton sivulta. Siellä voit myös selvittää ensiaputaitosi nettitestillä.

SOSTEkirje täältä