Meri-Lapin Järjestökeskus Silta
SOSTEkirjeTiedotteet

SOSTEkirje 36/2022

Pääkirjoitus: Ainutlaatuinen tietovaranto tutkimuskäyttöön

Suomessa on valtavat varannot ihmisten terveystietoja, mikä on ainutlaatuista koko maailmassa. Yhdistettynä anonymisoiduksi massaksi ne muodostavat varannon, jota analysoimalla ja louhimalla voidaan saada esiin paljon uutta tietoa, ja parhaimmillaan niiden pohjalta syntyy innovaatioita, kuten uusia yksilöllisiä lääkehoitoja. Erilaisten rekisterien käyttö tutkimukseen tulisi mahdollistaa paljon nykyistä paremmin ja kevyemmin lupamenettelyin. 

Ajankohtaista: Köyhyysvahti 2022: Kriisit toisensa jälkeen osuvat samoihin ihmisiin

Kaikenlaiset kriisit osuvat raskaimmin jo niitä ennen vaikeassa tilanteessa eläneisiin: koronakriisi, sota, elinkustannusten jyrkkä nousu ja sähköpula. Nämä kriisit eletään keskellä ilmastokriisiä, jonka senkin vaikutukset osuvat kovimmin pienituloisimpiin ja vaikeimmassa asemassa oleviin. Tämä käy ilmi Köyhyysvahdista, joka on Köyhyyden vastaisen verkoston kokoama raportti Suomen köyhyystilanteesta. Se sisältää myös köyhyyttä kokeneiden näkemyksiä ja verkoston suosituksia köyhyyden vähentämiseksi. Lue lisää uutisesta.

Lataa Köyhyysvahti-raportti (pdf).

Hae mukaan järjestöjen digituen oppimispiiriin!

Digi- ja väestötietoviraston digituki järjestää yhdessä Suomen nuorisoalan kattojärjestö Allianssi ry:n ja SOSTEn kanssa järjestöille suunnatun maksuttoman oppimispiirin. Neljä tapaamista toteutetaan marras-tammikuussa etänä Teamsissa. Digitaitoihin kuuluu muun muassa yleisimpien tietokoneohjelmistojen ja pilvipalvelujen käytön osaaminen sekä tietoturvaosaaminen. Lue lisää ja hae mukaan dvv.fi:ssä!

Kansainvälisen sosiaalipolitiikan iltapäivä 7.11.

Muutaman vuoden tauon jälkeen SOSTE, Sosiaalipoliittinen yhdistys ja Suomen ICSW-toimikunta järjestävät Kansanvälisen sosiaalipolitiikan iltapäivän maanantaina 7.11. kello 13–15 teemalla Yhteinen agendamme – sosiaalisen kehityksen haasteet nyt ja tulevaisuudessa. Tarkoitus on myös kerätä ja kiteyttää näkemyksiä sosiaalisen kehityksen avainkysymyksistä. Tervetuloa keskustelemaan!

Lue lisää ja ilmoittaudu

Rahoitushaku: Valtionavustushaku Eurooppa-tiedottamiseen 2023

Ulkoministeriö avaa marraskuussa haettavaksi valtionavustukset kansalaisjärjestöjen Eurooppa-tiedottamiseen vuodelle 2023. Tämän hakukierroksen painopisteitä on muun muassa EU ihmisoikeustoimijana ja demokratian edistäjänä. Haku on auki 4.11.–2.12. Eurooppatiedotus järjestää kansalaisjärjestöjen edustajille infotilaisuuden hausta tiistaina 8.11. kello 14–15Lue lisää eurooppatiedotus.fi:stä.

Jäsenjärjestöiltä: Miksi ikääntyvien kysymykset koskevat kaikkia järjestöjä?

Riippumatta siitä, mikä kansalaisjärjestön varsinainen kohderyhmä on, ikääntyvien kysymykset koskevat kaikkia järjestöjä. Ehkä vanhemmat ihmiset ovat osa järjestösi hallitusta, henkilökuntaa tai vapaaehtoisia. Tai ikääntyminen koskettaa työntekijöitänne heidän iäkkäiden vanhempiensa kautta. Madridin kansainvälinen ikääntymistä koskeva toimintasuunnitelma (MIPAA) linjaa, miten rakennetaan kaikenikäiset huomioiva yhteiskunta. Lue lisää ja mitä toimia VALLI ry ehdottaa järjestöille kokeiltavaksi.

Maailman psoriasispäivää vietetään 29.10.

Teemana on tänä vuonna Koko kehon sairaus. Psoriasis ei ole pelkkä ihottuma, vaan voi vaikuttaa moneen muuhunkin asiaan sairastavan kehossa ja mielessä. Psoriasisliitto järjestää kampanjan yhteydessä neljä webinaaria: to 20.10. klo 17–18 Liikkumalla kipu hallintaan, ma 24.10. klo 17–18 Psoriasiksen nykyhoito, ke 26.10. klo 17–18 Psoriasis ja ravinto sekä la 29.10. klo 14–15 Arjen hyvinvointia mielessä ja kehossa. Poimi lisätiedot ja somemateriaalit Psoriasisliiton sivuilta. #kokokehonsairaus.

Koko SOSTEkirjeen 36 voit lukea täältä