Pääkirjoitus: Luonnon monimuotoisuuden hupeneminen uhkaa terveyttä
SOSTE antoi tällä viikolla lausunnon kansallisesta luonnon monimuotoisuusstrategiasta ympäristöministeriölle.
On kasvavaa evidenssiä siitä, että toimiva luontosuhde on keskeinen osa terveyden edistämistä ja sairauksien ehkäisyä sekä elimistön immuunipuolustuksen eli vastustuskyvyn vahvistamista. Liiallinen steriiliys on vaaraksi, kynsien alle on hyvä saada multaa.
Suomessa on tehtävä määrätietoista politiikkaa ilmastonmuutoksen ja luontokadon torjumiseksi. Politiikan on oltava sosiaalisesti kestävää ja poikkihallinnollista, ja meidän sote-järjestöjen on oltava siinä vahvasti mukana.
Lue lausunto: SOSTE kannattaa nopeita ja määrätietoisia toimia luonnon monimuotoisuuden vahvistamiseksi
Eduskuntavaalit 2.4.2023: Ilmasto- ja luontokatotoimet
Oikeudenmukainen siirtymä – Nyt! -kampanja starttasi
Tule mukaan haastamaan eduskuntavaaliehdokkaita!
Elinkelpoinen planeetta on edellytys ihmisen terveydelle ja hyvinvoinnille. SOSTE on mukana 64 suomalaisjärjestöä kokoavassa kampanjassa, jossa järjestöt vaativat oikeudenmukaista ekologista siirtymää. ”Se edellyttää määrätietoista politiikkaa, joka huomioi erityisesti haavoittuvat ryhmät ja heikommassa asemassa olevat”, sanoo pääsihteerimme Vertti Kiukas. Kampanja esittelee #OikeudenmukainenSiirtyma-periaatteet ja kutsuu kansanedustajaehdokkaita ja organisaatioita sitoutumaan niihin. Katso, ketkä ovat jo sitoutuneet, ja lue lisää oikeudenmukainensiirtyma.fi:stä.
Seuraa tiistaina 31.1. klo 16.15–17.45 – Terveempi Suomi
Ketkä lyövät kapuloita terveysveron rattaisiin ja miksi? Mitä mieltä eri puolueet ja elintarviketeollisuus ovat verotuksesta keinona edistää terveellistä ruokavaliota? Siitä kuulemme Pekka Puskan juontamassa tilaisuudessa ja paneelissa. Tilaisuuden järjestävät eduskunnan terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen ryhmä, SOSTE, SOSTEn terveyden edistämisen verkosto sekä Terve Paino ry. Tervetuloa!
Lue lisää ja seuraa verkkotilaisuutta
Ajankohtaista: Järjestöjen terveydenedistämistyö kannattaa brändätä
Terveyden edistämisen verkoston mielestä järjestöjen terveydenedistämistyö on syytä brändätä. Sote-järjestöt edistävät terveyttä joka päivä järjestämällä esimerkiksi koulutusta, neuvontaa, vertaistukea ja toimintaa, kuten liikuntaryhmiä, kirjoittaa SOSTEn erityisasiantuntija Kaarina Tamminiemi. Lue lisää hänen blogistaan.
Järjestöjen tulevaisuus ja toimintaedellytykset kuumimmat aiheet järjestöjohdon seminaarissa
Parisataa järjestöjohtajaa sote-järjestöistä, nuorisoalalta, liikunnan ja urheilun sekä kulttuurin puolelta kokoontui viime viikolla Korpilammelle. Foorumissa valmistauduttiin tulevaan hallituskauteen ja keskusteltiin kansalaisjärjestöjen toimintaedellytyksistä ja roolista, myös puoluepaneelissa. Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson toi valtiovallan tervehdyksen. Raikkaan tuulahduksen toivat nuoret, jotka kertoivat, mikä heitä ärsyttää päätöksenteossa ja nykyisessä järjestötoiminnassa. Lue uutiskooste seminaarista.
Tule mukaan järjestöyhteistyön verkkotyöpajoihin
SOSTE, Järjestöjen sote-muutostuki, Kuntaliitto ja Hyvinvointialueyhtiö Hyvil Oy järjestävät maaliskuussa kaksi samansisältöistä kuntien ja hyvinvointialueiden järjestöyhteistyöhön pureutuvaa verkkotyöpajaa. Ilmoittauduthan mukaan vain toiseen, jotta paikkoja riittää mahdollisimman monille.
Ilmoittaudu ti 14.3. klo 10–12 verkkotyöpajaan
Ilmoittaudu ke 15.3. klo 17–19 verkkotyöpajaan
Rahoitushaku: Kela myöntää rahoitusta kuntoutuksen kehittämiseen
Voit osallistua kuntoutuksen kehittämiseen osana Kelan johtamaa hanketta tai hakemalla rahoitusta omaan tutkimus- ja kehittämistoimintaan. Tarkoitus on kehittää Kelan kuntoutuspalveluja sekä luoda uusia ja innovatiivisia kuntoutusmenetelmiä. Kuntoutuksen kehittämistoiminnan rahoitusta voivat hakea julkisen sektorin toimijat, järjestöt ja kuntoutuksen palveluntuottajat. Rahoitushaku päättyy 31.3. Lue lisää Kelan sivulta.