Pääkirjoitus: Budjettiriihestä vaalikauden loppusuoralle
Tällä viikolla pidetään hallituksen budjettiriihi, jossa linjataan hallituksen viimeisen toimintavuoden rahankäyttöä. Samalla varmasti myös linjataan, mitkä lakiesitykset priorisoidaan eduskuntaan vietäviksi – kaikkia ei ehditä käsitellä. Ratkaistavana on paljon järjestöjen ja niiden edustamien ihmisten kannalta avoimia kysymyksiä. Järjestöjen on nyt aika olla aktiivinen ja yhteydessä päättäjiin.
SOSTEN TAPAHTUMA
Sosiaali- ja terveyspolitiikan päivät 11.–12.10. | Säätytalo Helsinki + etä
Vaikuttavuusperusteinen sosiaali- ja terveydenhuolto
Onko priorisointi uhka vai mahdollisuus sote-palveluissa?
Tule kuulemaan ja keskustelemaan, millä periaatteilla sote-palveluja priorisoidaan! Miten priorisointikriteereissä voidaan turvata oikeudenmukaisuus, tasa-arvo ja läpinäkyvyys?
Ajankohtaista: Budjettiriihi
Terveysveron perustaksi Sydänmerkin kriteerit
Terveellinen ruoka kuuluu kaikille. Yhteiskunnan tehtävä onkin luoda sellainen ympäristö, missä terveyttä edistävät valinnat ovat helppoja ja kiinnostavia. Terveysvero, joka näkyisi kuluttajille terveellisten ruokien edullisempana hintana, voisi vaikuttaa ruokavalintoihin myös heille, joille ruoan hinnalla on suuri merkitys, kirjoittavat Sydänliiton Anna Kara ja Mikko Pousi SOSTEblogissa.
Sote-uudistus: Miltä sote-palvelujen kehittäminen on näyttänyt vuonna 2022?
Sote-uudistuksen toimeenpanoa on tarkasteltu sekä Järjestöbarometri 2022 -kyselyssä alkuvuonna että Järjestöjen sote-muutostuen tilannekuvakyselyssä alkukesästä. Mitä eri ajankohtina tehdyt kyselyt kertovat palvelujen kehittämistyön vauhdista järjestöjen näkökulmasta?
TEEMAPÄIVÄT: Keliakiaviikko 5.–11.9.
Viikon tavoitteena on lisätä tietämystä keliakiasta ja vaikuttaa siihen, että mahdollisimman moni 70 000 diagnosoimattomasta keliaakikosta saisi diagnoosin. Keliakiaviikon keulakuvana toimii olympiauimari Matti Mattsson ja sloganina Matti sairasti tietämättään, sairastatko sinäkin?
PCOS-viikko 5.–11.9.
Gynekologinen potilasjärjestö Korento ry järjestää teemaviikon, jolla herätetään keskustelua PCOS:stä eli munasarjojen monirakkulaoireyhtymästä ja lisätään tietoa siitä, miten laajoja vaikutuksia oireyhtymällä on sen kanssa elävien arkeen. PCOS:n kanssa elää 10 % hedelmällisessä iässä olevista syntymässä naiseksi määritellyistä.
SOSTEkirjeen voi käydä lukemassa täältä