Meri-Lapin Järjestökeskus Silta
SOSTEkirjeTiedotteet

SOSTEkirje 20/2023

Luotu: 24.05.2023

Pääkirjoitus: Asiakasmaksut köyhdyttävät Suomessa

Asiakkailta perittävät maksut ovat hyvinvointialueiden ainut itsenäinen tulonlähde. SOSTE varoitti sote-uudistusta valmisteltaessa, että valittu rahoitusmalli johtaa siihen, että asiakasmaksut nousevat, ja näin kävi. Suomalaiset maksoivat jo ennen kuluvaa vuotta muihin pohjoismaihin ja moniin muihin Euroopan maihin verrattuna sairastamisen kustannuksista enemmän itse, ja huonompaan suuntaan mennään. Asiakasmaksujen alentaminen olisi tehokas tapa vähentää köyhyyttä esimerkiksi eläkeläisten parissa. Toivottavasti Säätytalolla pidetään tämä mielessä.

Kohti tulevaisuutta: Kolme skenaariota sote-järjestöjen tulevaisuuksista

Katsaus sosiaali- ja terveysjärjestöjen tulevaisuuksiin esittelee kolme skenaariota siitä, miltä sosiaali- ja terveysjärjestöjen tulevaisuuksissa voisi näyttää vuonna 2040. Skenaariot auttavat näkemään asioita eri näkökulmista, arvioimaan nykyhetkeä ja hakemaan tulevaisuuden suuntaa. Missä skenaariossa teidän järjestönne tulevaisuus näkyy: Totuttuun turvautuen, Voipuneena sinnitellen vai Yhteyden voimin?

Tutustu skenaarioihin

Järjestö­tulevaisuuden peli­kentillä pelin­rakennusta vai pudotus­peliä?

”Tarvitaan yhteistä tahtotilaa, jaettua visiota järjestöjen tulevaisuudesta ja kaikki pelaamaan yhteiskunnan ongelmien voittamiseksi, yhteisten päämäärien eteen siten, ettei se ole keltään pois vaan ihmisten ja yhteiskunnan hyväksi.” Erityisasiantuntijamme Mervi Aalto-Kallio ja Erica Mäkipää pohtivat SOSTEblogissa, millaisissa rooleissa eri järjestöt voivat ”pelata” tulevaisuuden skenaarioissa. Missä roolissa teidän järjestönne on?

Arvioi järjestönne roolia blogin pohjalta

Tervetuloa 1.6. webinaariin: Skenaarioita sote-järjestöjen vaihtoehtoisiin tulevaisuuksiin

Webinaarissa käydään läpi Katsaus sosiaali- ja terveysjärjestöjen tulevaisuuksiin -julkaisussa kuvatut kolme skenaariota ja annetaan vinkkejä, miten sote-järjestöt voivat itse hyödyntää skenaarioita omassa ennakointi- ja tulevaisuustyössään. Puhujina SOSTEsta järjestöpäällikkö Riitta Kittilä sekä erityisasiantuntijat Mervi Aalto-KallioErica Mäkipää ja Ari Inkinen. Kommenttipuheenvuoroissa Opintokeskus Siviksen asiantuntija Marion Fields ja Kansalaisareenan projektipäällikkö, tulevaisuusmuotoilija Mari Tähjä.

Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan

Kuukauden kysymys: Esteettömyysdirektiivi tuo muutoksia digipalvelulakiin – mitä se tarkoittaa?

Digipalvelulain muutokset tulivat voimaan 1.2.2023. Digipalvelulakiin on lisätty joitakin uusia palveluja ja lisävaatimuksia tietyille digitaalisille palveluille. Samalla digipalvelulain soveltamisala laajenee koskemaan useampia yksityisen sektorin toimijoita, koska lakia sovelletaan nyt lisättyihin palveluihin riippumatta siitä, tarjoaako niitä julkisen vai yksityisen sektorin toimija. Millaisiin toimijoihin muutokset vaikuttavat ja milloin?

Lue juristimme Kirsi Väätämöisen vastaus

Ajankohtaista: Sosiaalibarometri selvittää hyvinvointialueiden aloitusta ja palveluiden toimivuutta

Sosiaalibarometrin 2023 viimeinen kyselykierros käynnistyi maanantaina 22.5. Vastausvuorossa ovat hyvinvointialueiden sote-johtajat ja -päälliköt sekä sosiaalityöntekijät. Kyselyllä kartoitetaan sote-palveluiden ajankohtaistilannetta. Vastaajien näkemyksiä tiedustellaan esimerkiksi hyvinvointialueiden aloittamisesta ja sote-palveluiden toimivuudesta. Lue lisää SOSTEn uutisesta.

Lue koko SOSTEkirje täältä