Pääkirjoitus: Valtuustolta suuntaviivat ensi vuoteen
SOSTEn valtuusto kokoontui viime viikolla ja päätti toimintamme painopisteistä ensi vuodelle. Valtuusto linjasi, että sote-muutostuen seuraavassa vaiheessa SOSTE keskittyy selkeästi valtakunnalliseen toimintaan ja vaikuttamiseen. Keskusteluyhteys kaikkiin suuntiin on tärkeää, mutta SOSTE ei toimi alueilla.
Nykyinen strategiamme tunnistaa vahvan digitalisoitumisen, joka läpäisee järjestötoiminnan, palvelut, koko yhteiskunnan. Jatkossa SOSTElla täytyy olla kyky palvella jäseniään tässä teemassa paremmin.
Hallitustunnustelut: Haavoittuvimmassa asemassa olevien tukeminen ei saa olla pelkkää juhlapuhetta
Hallitustunnusteluissa ovat vahvistuneet järjestökenttää huolestuttaneet puheenvuorot siitä, miten suomalaisen kansalaisjärjestötoiminnan rahoitusta leikkaamalla voitaisiin pelastaa hyvinvointiyhteiskunta. ”Leikkaukset järjestöjen tekemään työhön kohdistuvat suoraan niihin ihmisiin, joiden hyvinvointi ja pärjääminen ovat muutenkin jo vaakalaudalla”, toteaa SOSTEn valtuuston puheenjohtaja, arkkipiispa emeritus Kari Mäkinen.
”Jos yleishyödyllinen, järjestöjen ennalta ehkäisevä työ jää tekemättä tai sitä karsitaan rajusti, ihmisten hyvinvointi ja turvallisuuden kokemus heikkenevät ja työ- ja toimintakyky vähenee. Hyvinvointialueiden vastuulla olevia kalliimpia korjaavia palveluja tarvitaan tällöin lisää”, muistuttaa SOSTEn hallituksen puheenjohtaja Eija Koivuranta.
Sosiaalibarometri 2023: Järjestöt ja niiden asiantuntemus vajaakäytössä työllisyyden hoidossa
Järjestöjen ja niiden tarjoamien työpaikkojen, palvelujen sekä erityisasiantuntemuksen entistä parempi hyödyntäminen on tärkeää työllisyyden hoidon kannalta, painottaa SOSTEn työllisyyspolitiikan erityisasiantuntija Päivi Kiiskinen. Oleellista on, että kunnissa, alueilla ja valtakunnallisesti tunnistetaan kaikki ne järjestöt, joiden toiminta ja osaaminen on mahdollista ottaa mukaan osaksi työllisyyttä edistäviä toimia.
SOSTEn tapahtumat: Webinaari järjestöjen ja hyvinvointialueiden yhteistyöstä Pohjois-Suomessa 12.5.
Järjestöjen sote-muutostuki, Suomen kestävän kasvun ohjelma (RRP), Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelma ja Työkykyohjelma järjestävät perjantaina 12.5. kello 12–14.30 maksuttoman webinaarin, jossa pureudutaan hyvinvointialueiden ja järjestöjen yhteistyöhön Pohjois-Suomessa. Lisätietoa ja osallistumislinkin löydät Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivuilta.
Kyselyt: Sote-järjestöt tulevaisuuden tekijöinä -osaamiskartoitus
Humanistisen ammattikorkeakoulun (Humak) ja Kuntoutussäätiön Moniosaajat-hanke selvittää Uudenmaan ja Kanta-Hämeen sote-järjestöjen työntekijöiden ja vapaaehtoisten osaamista ja osaamistarpeita. Hankkeessa vahvistetaan sote-järjestöjen osaamista ja tuodaan esille järjestötoimijoiden asiantuntijuutta ja merkitystä hyvinvointivointialueilla. Vastaamalla voi vaikuttaa siihen, mitä maksutonta koulutusta ja neuvontaa järjestöille tarjotaan hankkeessa 2023–2025. Vastauksia toivotaan sekä järjestöjen palkatuilta työntekijöiltä, vapaaehtoisilta että luottamushenkilöiltä. Kyselyyn voi vastata 8.5.asti.