Pääkirjoitus: Hallitustunnustelijan kysymyksiin vastasi myös SOSTE
Maahan muodostetaan uutta hallitusta kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpon johdolla. Puolueille on lähetetty laaja kysymyspatteristo, jolla niiden hallituskelpoisuutta arvioidaan. SOSTE on omalta osaltaan vastannut strategiamme näkökulmasta relevantteihin kysymyksiin ja toimittanut ne puolueiden käyttöön.
Keskeisimmiksi tavoitteiksi tulevalla kaudella tulisi asettaa hyvinvointi- ja terveyserojen kaventaminen. Se edellyttää sosiaaliturvan, sote-palveluiden ja ilmastonmuutostyön määrätietoista kehittämistä hyvinvointitalousajattelun pohjalta.
Ajankohtaista: Näin SOSTE vastasi hallitustunnustelijan kysymyksiin
SOSTE haluaa osallistua keskusteluun Suomen linjasta seuraavan neljän vuoden aikana. Siksi vastasimme hallitustunnustelijan esittämistä kysymyksistä niihin, joihin meillä on erityistä asiantuntemusta. Yhteiskunnallisen päätöksenteon keskiöön on tärkeää saada hyvinvointitalous. SOSTEn vastaukset liittyvät erityisesti kysymyksiin, jotka koskevat sote-palveluita, sosiaaliturvaa, eriarvoisuutta, työllisyyttä, hyvinvoinnin ja terveyden edistämistä, terveysveroa ja ilmastonmuutosta. KUVA: Canva /malarapaso
Sosiaalibarometri 2023: Sosiaaliturvan leikkaaminen ei ole tehokkain keino työllisyysasteen nostamiseksi
Kaikkien puolueiden tavoitteena on työllisyysasteen nosto. Tuoreen Sosiaalibarometrin mukaan työnteon kannusteita täytyy lisätä ihmisten tilanteen mukaisia palveluja tarjoamalla sekä etuuksien ja ansiotulojen yhteensovittamisella eikä sosiaaliturvaa leikkaamalla. Parhaiten työllistymistä parannetaan tunnistamalla ja ottamalla huomioon palveluissa työmarkkinoilta syrjäytymisvaarassa olevat ryhmät.
Viime toukokuussa voimaan astuneen pohjoismaisen työvoimapalvelumallin arvioitiin vaikeuttaneen työn tekemistä vähintään melko paljon.
Lue lisää Sosiaalibarometristä
SOSTE selvitti: Yksityisiä palveluja tuottavien järjestöjen määrä vähentynyt
SOSTEn tuoreen selvityksen mukaan Suomessa oli joulukuussa 2022 yhteensä 835 järjestömuotoista sosiaali-, varhaiskasvatus- ja terveyspalvelujen tuottajaa. ”Niiden määrä on vähentynyt viime vuosina jonkin verran, mutta monissa palveluissa järjestömuotoisilla tuottajilla on yhä vahva asema”, kertoo selvityksen tehnyt tutkijamme Juha Peltosalmi.
Kuukauden kysymys: SOSTElakineuvonta Mitä tuleva ”lobbarirekisteri” tarkoittaa järjestöille?
Avoimuusrekisteri otetaan Suomessa käyttöön vuoden 2024 alussa. Tavoitteena on tehdä julkiseksi eduskuntaan ja ministeriöihin kohdistuvaa lobbausta eli vaikuttavuustoimintaa. Rekisteri tekee näkyväksi, keihin vaikutetaan ja miten. Läpinäkyvyyden kautta on lisäksi tarkoitus vahvistaa kansalaisten luottamusta päätöksentekoon. Laki velvoittaa myös järjestöjä ja säätiöitä. Mitä toimia rekisteri edellyttää järjestöiltä ja milloin?
Lue juristi Patrik Metsälahden vastaus
SOSTEn tapahtumat: Tervetuloa 1.6. webinaariin: Skenaarioita sote-järjestöjen vaihtoehtoisiin tulevaisuuksiin
Webinaarissa käydään läpi Katsaus sosiaali- ja terveysjärjestöjen tulevaisuuksiin -julkaisussa kuvatut kolme skenaariota ja annetaan vinkkejä, miten sote-järjestöt voivat itse hyödyntää skenaarioita omassa ennakointi- ja tulevaisuustyössään. Puhujina SOSTEsta järjestöpäällikkö Riitta Kittilä sekä erityisasiantuntijat Mervi Aalto-Kallio, Erica Mäkipää ja Ari Inkinen. Kommenttipuheenvuoroissa Opintokeskus Siviksen asiantuntija Marion Fields ja Kansalaisareenan projektipäällikkö, tulevaisuusmuotoilija Mari Tähjä.
Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan
Kyselyt: Vastaa SOSTEn kyselyyn järjestöjen viestintäpäivästä!
SOSTE järjestää tänä vuonna ensimmäistä kertaa sosiaali- ja terveysjärjestöjen viestijöille, järjestöjohdolle ja asiantuntijoille yhteisen viestintäpäivän. Päivän tavoitteena on tarjota tietoa, koulutusta ja keskusteluja järjestöjen viestintään ja vaikuttamiseen liittyvistä ajankohtaisista teemoista. Vastaamalla kyselyyn autat meitä rakentamaan toiveittesi ja tarpeittesi mukaisen tapahtuman.