Lapin Maa- ja kotitalousnaiset toteuttavat kaksivuotisen hankkeen Lapin alueella koskien haitallisten vieraskasvien leviämisen ennaltaehkäisyä, torjuntaa sekä tiedotusta vieraskasvien haitoista. Hankkeen tavoitteena on edistää alueen maaseutumaiseman säilyttämistä ja suojelua yhteistyövoimin. Hanke on Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman rahoittama hanke ja käynnissä vielä vuoden 2021 loppuun saakka.
Hankkeessa pyritään tavoittamaan myös lappilaiset kylät, joista löytyy arvokasta tietoa paikallisista vieraslajiesiintymistä ja tekeviä käsiä esiintymien hävittämiseen. Hankkeen toimesta voidaan kylille tulla esittelemään vieraslajiasiaa esim. kyläiltoihin ja muun toiminnan yhteyteen. Kesäaikana taas pyritään järjestämään vieraslajitalkoita eri puolille Lappia, mihin kyläyhteisöjen aktiivisuus olisi enemmän kuin tarpeen haitallisten vieraslajien leviämisen pysäyttämiseksi Lapissa.
Talkoita ei valitettavasti pystytä järjestämään jokaisella kylällä, joten lähikylien asukkaita kutsutaan mukaan oppimaan ja innostumaan vieraslajien torjunnasta naapurikylille. Hyviä käytäntöjä ja vieraslajien torjunnan tarpeellisuutta pyritään levittämään kylävierailuiden avulla. Kylävierailut tukevat vieraslajien leviämisen ehkäisemiseksi myös kylien verkostoitumista, yhteistyötä ja tiedon vaihtoa kylien välillä.
Haitalliset vieraskasvit kylillä -webinaari 31.03.2021 klo. 18.00
Tervetuloa mukaan kuulemaan ja keskustelemaan haitallisista vieraslajeista! Tietoa haitallisista vieraskasveista, niiden torjunnasta sekä kylien vieraskasvilajitilanteen kartoittamista. Webinaari pidetään Teams-yhteyden välityksellä, johon pääset mukaan puhelimen tai tietokoneen/tabletin välityksellä.
Ilmoittautuminen ja lisätietoja hankkeelta (tekstin lopussa yhteystiedot)
Ilmoittautumislomake: https://forms.gle/hYaaSFh5KRGG9GnR7
Vieraslaji-webinaarin lisäksi hankkeen toimesta voidaan tehdä muutakin toimintaa kylien parissa:
Kylien vieraslaji-iltamat paikan päällä tai etäyhteyksillä
Jos aihe kiinnostaa ja kaipaatte kylällenne uutta ja tärkeää toimintaa, rohkeasti yhteydenottoa ja tulemme hankkeen toimesta mieluusti vierailulle kylällenne!
Vieraslajiaihetta voidaan käsitellä myös etäyhteyksillä, mikäli kyläyhteisöllänne on siihen mahdollisuus. (tekstin lopussa yhteystiedot)
Vieraslajitalkookohteista ilmoittaminen ja talkoista sopiminen
Vieraslajitalkoot kylälle kesällä 2021? Yhteydenottoa, niin katsotaan löytyisikö talkoiden mahdollisuutta. (tekstin lopussa yhteystiedot)
Ilmoita vieraskasvihavaintosi hankkeelle
Hankkeessa pyrimme myös kartoittamaan Lapin vieraslajitilannetta, joten olisi tärkeää tietää, kuinka paljon haitallisia vieraskasveja Lapin maaseutualueilla jo esiintyy.
Vieraskasvilajiasioissa voit aina olla Lapin Maa- ja kotitalousnaisiin yhteydessä
Taustaa haitallisista vieraslajeista
Vieraslajit ovat maailman toiseksi suurin uhka luonnon monimuotoisuudelle. Vieraslajilla tarkoitetaan alueen ympäristöön kuulumattomia lajeja, jotka ovat ihmisen myötävaikutuksella levinneet uusiin elinympäristöihin ja runsastuneet sopeutuessaan alueen kasvu- ja elinoloihin. Vieraslajeja on useita, joista haitallisiksi luetellaan ne lajit, joiden on todettu olevan uhka luonnon monimuotoisuudelle. Yleisimpiä haitallisia vieraskasveja Lapin alueella ovat lupiini, kurtturuusu, jättiputki ja jättipalsami.
Vieraskasvit tuhoavat arvokkaita kylä- ja kulttuuriperintömaisemia sekä luonnonperintökohteita. Vieraskasvit esimerkiksi heikentävät alueiden virkistyskäyttöarvoja ja esteettisyyttä. Lisäksi ne alentavat kiinteistöjen arvoja ja voivat ehkäistä metsien uudistumisen. Vieraskasvit ovat jo vallanneet kokonaisia uimarantoja ja taas tiealueilla vieraslajit vain runsastuvat entisestään myös Lapissa jos emme ajoissa toimi. Useimmiten vieraslajit leviävät tahattomasti kotipuutarhoista puutarhajätteen mukana ympäröivään luontoon, mutta myös kasvavat matkailijamäärät ovat uhkana Lapissa.
EU:ssa on tehty vieraslajiasetus (1143/2014), jolla säädetään toimenpiteet vieraslajien tuonnin ehkäisyksi ja torjumiseksi. Vieraslajilaki (1709/2015) säätää ne ehdot, kuinka EU:n vieraslajiasetus laitetaan toimeen Suomessa. EU:n vieraslajiluetteloon tai kansalliseen luetteloon kuuluvaa haitallista vieraslajia ei saa tuoda Suomeen. Lajia ei saa kasvattaa, halussa pitää eikä myydä tai markkinoida. Lajin päästäminen ympäristöön on kielletty.
”Lain mukaan EU:n luetteloon tai kansalliseen luetteloon kuuluvaa vieraslajia ei saa tarkoituksellisesti kasvattaa kiinteistöllä. Jos esimerkiksi puutarhaan tai puistoalueelle on istutettu luetteloon kuuluva kasvilaji, omistajan on poistettava istutus ja hävitettävä kasvin osat niin, ettei se pääse lisääntymään.”
Järjestäjänä Lapin vieraskasvit tunnetuksi ja haltuun -hanke, Lapin Maa- ja kotitalousnaiset ry. Yhteistyössä Lappilaiset Kylät ry.
Lisätietoja ja ilmoittautumiset hankevastaavalle Essi Vakkurille
essi.vakkuri@maajakotitalousnaiset.fi 050-5146151 (puhelut, viestit, WhatsApp)